Tavuk etini buzluğa atanlar dikkat: Sakın tezgahta çözdürmeyin, zehir saçıyor

Editör:
- Güncelleme:
Tavuk etini buzluğa atanlar dikkat: Sakın tezgahta çözdürmeyin, zehir saçıyor
SAĞLIK Haberleri

Tavuk pirzola, bonfile, but, baget… Kırmızı ete göre daha ekonomik oluşu ve yüksek oranda protein içermesi nedeniyle tavuğu sıkça tercih ediyoruz. İster tavada, istersek fırında güveç kabında en sevilen yemeklerde kullanılıyoruz. Ancak dikkat! Tavuk etini pişirmeden önce yapılan hatalar zehirlenmeye neden oluyor.

Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen besin ürünleri arasında yer alan tavuğu pişirmeden önce yapılan hatalar zehir saçıyor. Tavuğu pişirmeden birçok kişi öncesinde yıkıyor, oysa çiğ tavuğun yıkanması zararlı bakterilerin yayılmasına sebep oluyor. Peki, nelere dikkat etmeli? İşte bu konuyla ilgili herkesi ilgilendiren önemli uyarılar…

UYGUN ŞEKİLDE SAKLAMAK

Tavuk paketleri sulanıp, sızma ve damlama eğilimindedir, bu da meyve ve sebzeler gibi yemeye hazır yiyeceklerin bir üst rafında saklanırsa, buzdolabınızdaki yiyeceklerin büyük bir kısmını kirletebileceğiniz anlamına gelir.

Çözüm: Tavuk paketlerini güzel bir şekilde buzdolabı poşetine koyun ve bir tabak ya da güvece yerleştirin. Mümkünse buzdolabınızın en alt çekmecesinde saklayın. Tabak, sızan suları tutacak ve sakladığınız diğer her şeyi koruyacaktır.

Tavuk etini buzluğa atanlar dikkat: Sakın tezgahta çözdürmeyin, zehir saçıyor

YANLIŞ ÇÖZDÜRMEK

Oda sıcaklığında tavukların içindeki bakteriler hızla çoğalabilir. Salmonella özellikle sıcak havalarda daha da çoğalır. Tavuğu tezgahta çok uzun süre bırakırsanız gıda zehirlenmesine yol açacak bakteriler için zemin hazırlayabilirsiniz.

Çözüm: Donmuş tavuğu çözülmesi için tezgahın üzerine veya lavaboya koymayın. Tavuğun iç kısmı buz gibi soğuk olsa da, dış kısımları bakteri üremesini durduramayacak kadar sıcak olabilir. Bunun yerine, tavuğu pişirmeyi planladığınız zamandan bir gece önce buzdolabınızda çözdürün. Bu, tavuğun en kalın kısımlarının buzunun çözülmesi için bile size bolca zaman verecek. Unutursanız veya dondurulmuş tavuk içeren bir son dakika yemeği kararı verirseniz, ılık su banyosuyla hızlı çözdürme yöntemini kullanabilirsiniz.

PİŞİRMEDEN ÖNCE YIKAMAK

Tavuklarınızı pişirmeden önce duruluyorsanız, buna bir son vermenizin zamanı gelmiş demektir. Çiğ tavuğun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur ve asla durulanmamalıdır. Bakterileri durulayarak uzaklaştırdığınızı düşünebilirsiniz ama aslında tam tersi. Araştırmalar, kümes hayvanlarını yıkadığınızda bakterileri lavabonuzdan üç metre uzağa sıçratabileceğinizi gösteriyor. Yani temizlediğinizi zannederken bakterileri yayıyor olabilirsiniz.

Çözüm: Durulamadan, tütsüleme işleminden sonra doğrudan paketten çıkarıp pişirin ve mutfağınızdaki olası kontaminasyonu azaltın.

Tavuk etini buzluğa atanlar dikkat: Sakın tezgahta çözdürmeyin, zehir saçıyor

YANLIŞ MARİNE ETMEK

Marine etmek, minimum çabayla lezzet katmak için harika bir teknik. Tek yapmanız gereken tavuk parçalarınızı ev yapımı sosla birleştirmek ve pişirme zamanı gelmeden önce birkaç saat dinlendirmek.

Ancak, marine olması için tezgahta bırakırsanız büyük bir hata yaparsınız. Yine kendinizi gıda kaynaklı bir hastalığa hazırlayabilirsiniz.

Çözüm: Sosu hazırlayın. Ardından fermuarlı bir poşete ya da ağzı kapanan bir kaba koyun. Tavuğunuzu ekleyin. Marine sosuna bulamak için hafifçe karıştırın ve hemen buzdolabına geri koyun. Tüm tavuk parçalarının eşit şekilde kaplanması için marine ederken tavuğu birkaç kez çevirin.

Soslama işi bittiğinde poşeti doğrudan çöpe atın veya kaptaki kalan sosu lavaboya boşaltın. Çiğ tavukla temas eden sosu asla saklamayın. Bu çok risklidir. Bunun yerine, tavukla birleştirmeden önce sosun bir kısmını ayırın, ihtiyacınız olduğunda kullanın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...