Tatlı krizlerini bastırıyor, şeker ihtiyacını kökten yok ediyor
Gün içinde yediğimiz birçok tatlının içinde rafine şeker bulunuyor. Oysa bu tarifleri doğal tatlandırıcı olarak kullanılan alternatiflerle hazırlamak mümkün.
Doğal tatlandırıcı olarak bal, pekmez, hurma, akçaağaç şurubu, keçiboynuzu özü kullanılabileceğini belirten Dİyetisyen Betül Serttaş, alternatifleri ve neden tercih edilmeleri gerektiğini açıkladı.
HURMA
1 adet hurmada yaklaşık 66 kalori bulunuyor. Dolayısıyla kullanacağınız duruma bağlı olarak kalori hesaplamasını yapıp birden fazla hurma da tercih edebilirsiniz. Hurma aslında magnezyum, B6, bakır ve demir bileşenlerini fazlasıyla barındırıyor. Araştırmalara göre hurma, kandaki kötü kolesterolü düşürmeye de yardımcı oluyor.
PEKMEZ
Hurma gibi pekmezde de bakır, demir, B6 vitamini, kalsiyum ve potasyum barındırıyor. Ayrıca organik pekmezin epey besleyici bir etkiye sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Eğer yapımı sırasında şeker eklenmediyse tüm pekmezlerin belirli oranda doğal olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu da türe bağlı olarak değişebiliyor.
AKÇAAĞAÇ ŞURUBU
Rafine edilmemiş doğal tatlandırıcılar arasında akçaağaç şurubu da yer alıyor. Birçok farklı antioksidan içeren glisemik indeksi düşük olan akçaağaç şurubu, özellikle iltihap azaltan bir etki nedeniyle de tercih ediliyor.
BAL
Bal, içine konulduğu çayın, tatlının hatta yemeklerin tadına tat katmasından da öte ve çok besleyicidir. Doğal bir antibiyotik ve antiseptiktir. Vücudu güçlendirir, enerji verir, idrar söktürücü etkisi vardır. Tükettiğiniz balın işlenmiş ve organik olmayan balları tüketmemek bu noktada çok ama çok önemli.
STEVİA
Stevia, Paraguay’dan kalkıp diğer ülkelere yolculuk yapmış bir tatlandırıcı... Doğal olması sebebiyle birçok faydayı da beraberinde getirir. Tansiyonu dengeler, ağız içi yaralarını iyileştirir ve sindirim siteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Stevia’nın neredeyse hiç kalori içermeyen yapısı diyet yapanların en yakın arkadaşı olma niteliğindedir.