Taş düşürmede bire bir… İster çorbasını için ister yemeğini yiyin

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Taş düşürmede bire bir… İster çorbasını için ister yemeğini yiyin

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Halk arasında şevketi bostan olarak bilinen ve ‘kutsanmış deve dikeni’ olarak da adlandırılan muhteşem bitki, taş düşürücü olarak kullanılıyor. Aynı zamanda idrar ve gaz söktürücü özelliği de bulunuyor.

Ege bölgesinde sıklıkla tüketilen bitkilerden olan şevketi bostanın faydaları saymakla bitmiyor. Bu bitkinin sarı çiçekli ve dikenli olduğunu söyleyen Öğretim görevlisi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Şevketi bostan ülkemizde Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde doğal yayılış göstermekle birlikte sebze olarak değerlendirilmesi Ege Bölgesinde, özellikle İzmir çevresinde görülür. İzmir ve çevresinde Ekim ayından Mayıs ayına kadar, bütün kış ve ilkbahar mevsimi boyunca halk pazarlarında görmek mümkündür. Tadı ise hafif tatlı ve hafif acı bir lezzete sahiptir. Yemeklere özgün bir aroma katar” dedi.

Şevketi bostan bitkisinin düşük kalorili bir sebze olduğu için diyet yapanların da tercih ettiği bir besin olduğunu kaydeden Karabulut, aynı zamanda içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlık açısından da oldukça faydalı olduğunu söyledi.

BÖBREKLERDEKİ TAŞ VE KUMLARI DÖKÜYOR

Şevketi bostanın özellikle kök ve toprak üstü kısımlarının idrar arttırıcı ve taş düşürücü olarak kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Karabulut, şunları söyledi:

“Türkiye’de ruhsatlı ilaç yapımında kullanılmış birkaç bitkiden birisi. İlacın böbrek taşı, pelvis renalis taşı, üreter ve mesane taşı düşürmede oldukça etkili olduğu klinik denemeler sonucu ortaya konmuştur. İçindeki maddeler mesane yolunda ani kasılma ve gevşemelere sebep olarak taşların düşürülmesine yardımcı olur. Bitkiden elde edilen ‘taraksesteril asetat’ adındaki kimyasal madde idrar yollarının kasılıp gevşemesini sağlar. Bu özelliği nedeniyle böbreklerdeki taş ve kumların dökülmesine yardımcı olur. Şevketi bostanın aynı zamanda idrar ve gaz söktürücü özelliği bulunur. İçeriğinde bolca magnezyum, demir ve kalsiyum bulunduğu rapor edilmiştir. Vücuda sağladığı vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Şevketi bostan A vitamini, C vitamini, demir, kalsiyum gibi birçok besin değerini içerir.”

Taş düşürmede bire bir… İster çorbasını için ister yemeğini yiyin

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLEYİCİ 

Şevketi bostan, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Şevketi bostanın antioksidan özellikleri sayesinde kanser riskini azaltıcı etkisi olduğu düşünülür. Grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, özellikle balgam söktürücü etkiler göstererek boğazı rahatlatır. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde beynin de ihtiyaç duyduğu oksijene kavuşmasını sağlar. Şevketi bostan bitkisi solunum yolları hastalıkları tedavisinde de kullanılır.

NASIL TÜKETİLİR?

Birçok hastalığa iyi gelen şevketi bostanın nasıl tüketildiği konusunda da bilgiler veren Karabulut, "Girit’te ve Ege’de ise en çok kullanıldığı yer mutfak olmuş, şevketi bostanın kuzu etiyle yapılan yemeği, oldukça lezzetli ve faydalı bir yemek olduğunu da not edelim. Arapsaçı ve enginar ile birlikte pişirilerek de tüketilebilir. Öyle ki şevketi bostanlı levrek çok tercih edilen bir yemektir. Şevketi bostan yemeği tavuklu veya pirinçli olarak da pişirilebilir. Bu bitkinin haşlama suyuyla çorba da yapılır. Yemek ve salata olarak tüketilmesinin yanı sıra çayı da yapılır. Çayı düzenli tüketildiğinde etkin sonuçlar doğurur" ifadelerine yer verdi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...