Sudan sebeple hasta olmayın

Düzenleyen:
Sudan sebeple hasta olmayın

SAĞLIK Haberleri

Yeterince su içmediğimizde başta kalp olmak üzere beyin, böbrekler ve cilt sinyal vermeye başlıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Uzmanların “günde 8 bardak mutlaka” diye içilmesini tavsiye ettiği suyun faydalarını aşağı yukarı biliyoruz ama bir de içmediğimizde ortaya çıkan zararlar var. Az su tüketmenin kalp krizi riskini artırdığını biliyor muydunuz ya da vücudu strese soktuğunu? Ne kadar az su içersek Alzheimer’a daha yatkın hâle geldiğimizi duymuş muydunuz? Diyetisyen Canan Aksoy, su içmediğimiz zaman vücudumuzda meydana gelen değişiklikleri anlattı…
Stresi artırır: Eğer vücudunuzda yeteri kadar su yoksa hem ruhen hem de fiziksel olarak kendimizi stres altında hissederiz. Susuzluğa dayanamamamızın sebebi de aslında budur. Susuz kalan beyin dokuları, su içmek için sürekli bir istek duymamıza sebep olur. Eğer suya erişemezsek kendimizi gergin hissederiz. 
Bağırsak sağlığı:  Lifli yiyecekler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Ancak ne kadar lifli gıda tüketilirse tüketilsin, yeterince su içilmediğinde, alınan lifler vücutta etkin bir şekilde kullanılmaz. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve buna bağlı olarak kabızlığa yol açar.
Saç dökülmesi: Az su içmek, saç kuruluğuna, kırılmalara, kepeklenmeye ve saç kayıplarına yol açar. Su sadece nemlendirmez, vücudu temizleyerek sağlıklı, ipeksi ve parlak saçlara kavuşmamızı da sağlar.
Ağız kokusu: Gün içinde yetersiz sıvı alımı sebebiyle tükürük miktarı azalabilir. Bu durum da, ağız temizliği için gerekli olan sıvı yetersiz kaldığı için ağız kokusuna sebep olur. 

Kalp krizi riski artar 

Kan, hücreler için gerekli oksijeni ve diğer maddeleri su ile birlikte daha hızlı taşır. Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalabilir ve bu da dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek kalbe düşen yükü artırır.

Böbreklerinizi kurutmayın 

Yabancı ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzak tutan böbrekler, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bu işlemi gerçekleştirmekte zorlanır. Bu durum birtakım böbrek hastalıklarına yol açtığı gibi, minerallerin birikimi de böbrek taşı oluşumuna sebep olur.

ZEHİR GİBİ  HAFIZA İÇİN

Hafızanın merkezi beyin olduğu ve beyin dokusunun da yüzde 85’i sudan oluştuğu için bu organı iyi beslemek gerekir. Beynin gıdası da sudur. Susuzluk unutkanlığın yanı sıra, dikkat süresini ve hareket kabiliyetini de olumsuz yönde 
etkiler.

SPOR AĞRILARINI SU İLE AZALTIN

Spor yaparken vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacının da artacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Antrenman ve egzersizlerin hem öncesi hem de sonrasında içilen su aynı zamanda, kasılmalar ve kramplarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir.

Yeteri kadar içtiğimizi nasıl anlarız?

Günde 1,5-2 litre su içmeniz gerekir. Yeterli su alıp almadığınızı, idrara çıkma sayınızı ve idrarın rengini kontrol ederek de takip edebilirsiniz. Yetişkin bir kişi günde 6 - 7 kere idrara çıkıyorsa ve idrar rengi açık sarı veya soluk sarı renkteyse yeterli su tüketimi vardır.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...