Soğuk hava kalp krizini tetikliyor

Soğuk hava kalp krizini tetikliyor

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlar da uyardı: Kalp ameliyatı olmuş, stent takılmış ya da yüksek tansiyonu olanlar bugünlerde her zamankinden daha dikkatli davranmalı.

Kardiyologlar, soğuk havalarda ani kalp ölümlerinden korunmak için kalp hastalarını uyarıyorlar. Kalp krizinin kış aylarında diğer mevsimlere göre üç kat daha fazla olduğunu ve daha ölümcül seyrettiğini söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Dindar, kalp ameliyatı olmuş, by-pass geçirmiş, stent takılmış ya da ritim bozukluğu olan kalp hastalarının soğuk havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Dindar, "Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının en önemli sebebi; soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülmedir. Yazın damarlar genişler, kışın daralır. Soğuk havada vücut mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine ve spazma sebep olur" dedi. Prof. Dr. Dindar, kalp krizi riskindeki artışı yanında, kışın artan grip salgınının da kalp ve damar hastalarında ciddi problemlere yol açtığını belirtti.SABAH SAATLERİNE DİKKAT
Sabah saatlerine özellikle dikkat edilmesi konusunda uyaran Prof. Dr. Dindar, "Kışın sabah saatleri özellikle bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en tehlikeli zamanıdır. Sabah, kan akışkanlığındaki değişim, hormonlar ve tansiyon yüksekliği gibi faktörlerin etkisiyle kalp krizlerinin en sık görüldüğü saatlerdir. Birçok araştırma ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki ya da arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor" diye konuştu. nbsp;Prof. Dr. Dindar, kalp ve damar hastalarına soğuk günlerde şu tavsiyelerde bulunuyor: "Yürüyüş yapmak için soğuk hava yerine kapalı ortamlar, sessiz bir alışveriş merkezlerini tercih edin. Rüzgârı göğsünüze alacak şekilde dışarı çıkmayın. Mutlaka atkı, bere kullanın, havayı burundan alın. Gece yatarken ve dışarı çıkarken ayaklarınıza yün çorap giyin. Dışarı çıkarken mutlaka dilaltı tabletlerinizi yanınıza alın"
KARDA YÜRÜRKEN DİKKAT nbsp;
Kış aylarında soğuk havada dışarıda bulunan kişiler ani güç gerektiren işlerden ve ıslak ağır kar üzerinde yürümek gibi işlerden kaçınmalıdır. Özellikle yürümeyle, merdiven çıkmayla görülen göğüs ağrısının nedeni araştırılmalıdır.
Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...