Sofranızdan eksik etmeyin: Kendisi hastalıkları, suyu sivilceleri yok ediyor

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Sofranızdan eksik etmeyin: Kendisi hastalıkları, suyu sivilceleri yok ediyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Çiriş otu sağlık için çok faydalı… İlkbahar mevsiminde dağlarda yetişen ve yöresel yemeklerde kullanılan çiriş otu, sofraları süslemeye başladı. Peki, çiriş otunun faydaları neler?

Türkiye’nin bazı illerinde yüksek dağların pek çok yerinde yetişen çiriş otu, sofralara renk katarken; eğitimci, araştırmacı yazar Halil İbrahim Algan, çiriş otu hakkında konuştu.

 "Kahramanmaraşta da Çiriş sezonu açıldı. Değirmendere çirişinin özelliği yüksek noktalarda bulunması uzun süre dayanması, hoş bir tadın olmasının yanı sıra kayalıkların arasında bulunduğundan vitamin bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip. Şu anda kilosu 20 TL'den satılıyor. Göksun’da yemek olarak börek, borani, pilav ve kışlık konservesi yapılmakta. Çiriş otunu aldıktan sonraysa dilerseniz çeşit çeşit kavurmasını, dilerseniz de farklı malzemelerle zenginleştirebileceğiniz otlu börekler yapabiliyorsunuz" dedi.

Sofranızdan eksik etmeyin: Kendisi hastalıkları, suyu sivilceleri yok ediyorÇiriş otunun tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında 'yaban pırasası' olarak anılıyor.

ÇİRİŞ OTU NELERE FAYDALI?

Çirişin C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruduğunu ifade eden Algan, çiriş otunun faydalarını şöyle sıraladı: 

-İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde geçmesine yardım ediyor. 

-Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor.

-Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor.

-Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...