Sıtma hastalığı dünyada kaç kişiyi öldürdü? Çaresi var mı?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sıtma hastalığı dünyada kaç kişiyi öldürdü? Çaresi var mı?
SAĞLIK Haberleri

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı “Dünya Sıtma Raporu”, başta Afrika olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerini etkileyen sıtma hastalığı ile ilgili çarpıcı verileri kamuoyuyla paylaştı. Dünya üzerinde kaç kişi bu hastalığın pençesine düştü? Kaç kişi hayatını kaybetti?

Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen 2021'de 619.000 kişiyi öldürdü.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan “Dünya Sıtma Raporu”, 2020'deki 245 milyon vakaya kıyasla 2021'de 247 milyon sıtma vakası olduğunu tespit etti.

2020'de 625.000 olan tahmini sıtmadan ölüm sayısı 2021'de 619.000'e düştü.

SITMA HASTALIĞI EN ÇOK AFRİKA ÜLKELERİNİ ETKİLİYOR

Rapor, koronavirüs salgınının en yoğun olduğu iki yıl boyunca, COVID ile ilgili aksamaların yaklaşık 13 milyon daha fazla sıtma vakasına ve 63.000 daha fazla sıtmadan ölüme yol açtığını söyledi.

Afrika bölgesi, 2021'de tüm sıtma vakalarının yaklaşık %95'ine ve ölümlerin %96'sına ev sahipliği yaptığı için küresel sıtma yükünün orantısız bir şekilde yüksek payını taşımaya devam ediyor.

Beş yaşın altındaki çocuklar, bölgedeki tüm sıtma ölümlerinin yaklaşık %80'ini oluşturuyor.

Rapora göre, dört Afrika ülkesi, Nijerya (%31,3), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (%12,6), Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti (%4,1) ve Nijer (%3,9), dünya çapındaki tüm sıtma ölümlerinin yarısından biraz fazlasını oluşturuyor.

Sıtma hastalığı dünyada kaç kişiyi öldürdü? Çaresi var mı?

SITMA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hayatı tehdit eden hastalık, çoğunlukla tropik ülkelerde bulunan bazı enfekte dişi Anofel sivrisineklerinin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşıyor.

Hastalığın ilk belirtileri pek çok ateşli hastalığa benzer şekilde hafif olabilir ve sıtma gibi tespit edilmesi zor olabilir.

Tedavi edilmediği takdirde sıtma, 24 saat içinde ciddi hastalığa ve ölüme neden olabilir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...