Şişmanlıkla mücadele için manken gibi olmayı kafaya takmalısınız

Şişmanlıkla mücadele için manken gibi olmayı kafaya takmalısınız

SAĞLIK Haberleri

Ünlü Amerikalı uzman Prof. Dr. Robert Eckel'a göre kilo vermek ve verilen kiloyu koruyabilmek için takıntılı bir kişiliğe sahip olmak gerekiyor.

Amerikalı ünlü endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Robert Eckel, obezite ve zayıflama ile ilgili doğru bildiğimiz birçok bilginin yanlış olduğunu söyledi. Verilen kiloyu korumanın kilo vermekten çok daha nbsp;zor olduğunu söyleyen Colarado Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Eckel, "Zayıflayanların %60'ı 2 yıl içinde verdikleri kiloyu geri alıyorlar. nbsp;Kilo vermek ve bu kilo kaybını korumak için saplantılı bir kişiliğe sahip olmak gerekir. Manken gibi olmayı kafayı takmak gereklidir" dedi. Amerikan Endokrinoloji Derneği'nin geçmiş dönem başkanı ve obezite üzerine çalışmaları olan Prof. Dr. Eckel, Antalya'da düzenlenen ve 16 ülkeden endokrinoloji uzmanlarının katıldığı Endobridge 2013 Kongresi'nde sorularımızı cevapladı. Zayıflamanın önündeki en önemli engelin "Obezite mitleri" olduğunu söyleyen ünlü uzman, "İnsanlar obezite ile ilgili yanlış bilgilere sahip oldukları için şişmanlıyorlar ya da kilo veremiyorlar" dedi. Obezite ile ilgili en önemli yanlış bilginin kilo kaybetmek için çok egzersiz yapmak gerektiği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eckel, "Kilo kaybını belirleyen şey, daha az yemektir, daha fazla egzersiz yapmak değil. Egzersiz sadece kilo kaybını muhafaza etmeye yarar. Ama çok fazla kilo kaybı sağlamaz" dedi. Bir başka yanlış bilginin de yavaş yavaş verilen kilonun daha kalıcı olacağı yönündeki bilgi olduğunu belirti. Kilo vermek için saplantılı bir kişiliğe sahip olmak gerektiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Eckel, "Kilo veren kişinin 'Ben kilo verdikten sonra tekrar kilo almam, hem fiziksel aktiviteye ağırlık veririm, hem diyetle aldığım besin miktarını azaltırım' diye takıntı yapması lazım" diye konuştu.

HIZLI?KİLO?KAYBI?KALICIDIR
Prof. Dr. Robert Eckel'a göre, "Daha hızlı, daha fazla kilo kaybedenler uzun vadede daha başarılı olur. Yavaş yavaş kilo kaybı değil, bir seferde daha fazla kilo kaybı daha mantıklıdır"


Obezite genetik değil
Obezite ile ilgili en önemli gerçeğin çevresel faktörlerin genetikten daha fazla rol oynadığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eckel, genlerin etkisinin sadece %15 oranında olduğunu belirterek, "Bu nedenle kilo almamak veya kilo vermek için beslenmeye daha fazla dikkat etmek gerekir. Herhangi bir diyetle kilo verebilirsiniz.Uzun vadede baktığınızda hiçbir diyetin diğerinden farkı yok. Ancak önemli olan az yemektir. Ne yerseniz yiyin az yiyin" dedi.
Zayıflamada en önemli sorunun verilen kilonun kısa bir süre sonra geri alınması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eckel, "Çalışmalar kilo verenlerin %60'ının 6 ay-2 yıl içinde verdikleri kilonun %60'ını geri aldıklarını ortaya koyuyor. Fiziksel egzersiz, kiloyu korumakta çok önemli bir rol oynuyor. Kilo kaybına yardımcı olan ilaçlar da aynı şekilde çok önemli. Kilo verilince metabolizmada bazı değişiklikler olur. Birçok hormon beyine daha fazla kaloriye ihtiyaç duyulduğuna dair mesajlar gönderiyor. nbsp;Bunun üzerine vücut yağı depolamaya başlıyor. Aslında insan biyolojisi yağı muhafaza etme yönünde ayarlanmış. Diyetler bunu tetikliyor. Bu nedenledir ki, kilo veren kişiler daha sonra bu kiloyu fazlasıyla geri alıyorlar" dedi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...