Şişmanlığın şifresini çözdü! Sabri Ülker 2022 Bilim Ödülü Doç. Dr. Nilay Yapıcı'nın

Düzenleyen:
Şişmanlığın şifresini çözdü! Sabri Ülker 2022 Bilim Ödülü Doç. Dr. Nilay Yapıcı'nın

SAĞLIK Haberleri

Cornell Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nilay Yapıcı araştırmalarında, meyve sineklerinin beyninde yemek yemeyi tetikleyen sistemi ortaya çıkardı.

Ziyneti KOCABIYIK

Sabri Ülker 2022 Bilim Ödülü, ABD Cornell Üniversitesi Nörobiyoloji ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Nilay Yapıcı’nın oldu. Yapıcı, insan beyninde tat ve yeme mekanizmaları üzerine yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla ödüle layık görüldü. Doç. Dr. Yapıcı ve ekibi, Cornell Üniversitesi’ndeki kendine ait laboratuvarında obezite ve metabolik hastalıkların tedavisine ışık tutacak nitelikte araştırmalar yürütüyor. 

Yapıcı, laboratuvarındaki deneylerinde, beyinde gıda alım kararlarını yöneten sinir hücrelerini bulmaya ve yeme isteği sırasında bu hücrelerin aktivitelerinin nasıl değiştiğini anlamaya yönelik çalışmalar yapıyor. Bunun sonucunda özellikle bazı gıdaların aşırı tüketilmesine yol açan mekanizmanın çözümlenmesi hedefleniyor.

Sindirim sistemi ile beyin arasında karşılıklı bir iletişim olduğunu ortaya koyan Doç. Dr. Yapıcı "Önceden beyinden sindirim sistemine sinyal gittiği düşünülürdü, oysa aynı zamanda sindirim sisteminden de beyine sinyal gidiyor. Bu sinyaller insanların yemek yeme isteğini tetikliyor ya da baskılıyor. Çalışmalarımızda bu mekanizmayı yöneten Vagus siniri üzerinde yürütüyoruz. Çalışmalarımızın yeme bozukluklarının ve özellikle obezitenin tedavisine katkı sağlamasını umuyorum" diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...