Şişmanlamamak için vücudunuzun sesini dinleyin

Düzenleyen:
Şişmanlamamak için vücudunuzun sesini dinleyin

SAĞLIK Haberleri

Sağlıklı beslenme ve obezite konusundaki çalışmaları ile tanınan Oxford Brookes Üniversitesi Fonksiyonel Gıdalar Merkezinden Prof. Dr. Julian Stowell obezite ile mücadelede en etkili yöntemin “acıktım” ve “doydum” sinyallerine kulak vermek olduğunu söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Çalışmalar, günümüzün en önemli problemlerinden biri olan obezitenin önümüzdeki yıllarda yüzde 40 ila 60 oranında artacağını gösteriyor. Kronik hastalıkların temelinde yatan ve tüm dünyada giderek artan obezite ile mücadele devletlerin politikaları içine girmiş durumda. Ancak ne yazık ki obeziteye karşı yürütülen kişisel ve toplumsal mücadeleler bir türlü olumlu sonuç vermiyor. Uzmanlar, kilo kontrolü için sağlıklı yiyeceklerin tercih edilmesini, miktar kontrolü yapılmasını ve bütün bunların yanında gün içinde düzenli egzersizi tavsiye ediyorlar. Ancak bütün bunları uygulayıp kilo kontrolü yapmak hiç de kolay değil.
Bir toplantı için İstanbul’a gelen sağlıklı beslenme ve obezite  konusunda çalışmalar yapan Oxford Brookes Üniversitesi Fonksiyonel Gıdalar Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Julian Stowell’den obezite ile savaşta günlük hayatta uygulayabileceğimiz basit birkaç tavsiye vermesini istedik. Aynı zamanda Uluslararası Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı Bilim Danışma Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Stowell,  obezitenin nasıl önlenebileceği ile ilişki önerilerini paylaştı… “Obezite ile mücadele için vücudumuzun sesine kulak verelim” diyen Prof. Dr. Stowell “Acıktığımızda vücudumuzdan Ghrelin ve doyduğumuzda ise Leptin hormonu salgılanır. Vücuttan salgılanan hormonlarımız beynimize ‘acıktım’ ve ‘doydum’ mesajlarını iletir. Ancak biz çoğunlukla bunu dinlemeyip, yemek zamanı olduğu için, arkadaşlarımız yediği için ya da gördüğümüz için yeriz. Doyduğumuz hâlde sırf sohbet etmek için masadan kalkmayız ve yemeye devam ederiz. Bunlar bizi obez yapıyor” dedi…

Prof. Dr. Julian Stowell: Çocukları kurtaralım!

Doğru beslenme alışkanlıklarının genç yaşta edinilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Stowel “Artık bütün dünyada bu yönde bir eğilim var. Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfında başlattığımız Yemekte Denge Projesi ile ilkokul çocuklarına doğru beslenme eğitimi veriyoruz. Şu anda ilkokul öncesi çocuklarını da bu kapsama aldık. Bu yaşlardaki eğitim oldukça önemli. Çünkü 15-16 yaşına geldiğimizde alışkanlıklar yerleşiyor. Bu yerleşik beslenme alışkanlıkları yüzünden kronik hastalıklar ortaya çıkıyor” dedi. 

Şişmanlamamak için vücudunuzun sesini dinleyin

Yemek tercihlerinde ‘onlar’ çok etkili

Arkadaşlar şişmanlatıyor

Kişinin çok ya da az yemesinde, kilo yapacak ya da sağlıklı yiyecekleri tercih etmesinde kültürel ve çevresel faktörlerin çok önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Stowell “Yeme davranışında çevremizden çok etkileniyoruz. Aile, arkadaşlar yeme şeklini ve kişinin yediklerini belirlemede çok önemli. Kendimizi kontrol etmemiz biraz da çevremizle alakalı. Çok yiyeceğin bulunduğu, sağlıksız yiyen insanların olduğu ortamlarda beynimizin sesine kulak vermek kolay olmuyor. Özellikle günün çoğunu birlikte geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızın yedikleri, ikramları sağlıklı beslenme isteğinizi baltalayabilir. Eğer şişmansanız çevrenizi değiştirmiyorsanız, kilo vermekte zorlanabilirsiniz” dedi

İstanbulluların işi zor

Obezite ile mücadelenin içinde düzenli egzersizin de mutlaka yer alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Stowell, günümüz büyük şehir şartlarının spor yapmaya çok zaman bırakmadığını da belirterek “Gördüğüm kadarıyla özellikle  insanlar İstanbul’da saatlerce trafikte kalıyorlar. Hareket etmiyorlar. Eve gittikten sonra egzersiz yapacak zamanları ve güçleri kaldığını sanmıyorum” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...