Şeker hastaları engelli raporu alabilir mi? Şeker hastalığı rapor oranları

Vücudun insülin üretememesi veya insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan şeker hastalığı çağımızın en yaygın hastalıklarından biri. Son günlerde vatandaşlar: "Şeker hastaları engelli raporu alabilir mi?", "Şeker hastalarının engelli raporu almak için ne yapması gerekiyor?", "Şeker hastaları yüzde kaç rapor alır?" gibi arama motorlarından yazdıkları soruların cevaplarını arıyor. Şeker hastalığı ve rapor oranları ile ilgili bilgilerin tamamı haberimizde...
Engelli raporu, kişinin sağlık durumunun belgelendirilerek çeşitli haklardan yararlanmasını sağlayan bir belgedir. Bu noktada engelli raporu ile sağlık durumunun belgelendirilerek çeşitli haklardan yararlanmak isteyen Şeker hastaları gündeme geldi.
Şeker hastaları engelli raporu alabilir mi? sorusu arama motorları üzerinde araştırılıyor. Şeker hastaları hangi durumlarda engelli raporu alabilir?
Şeker hastaları yüzde kaç rapor alır? Ayrıntılarına haberimizden ulaşabilirsiniz.
ŞEKER HASTALARI ENGELLİ RAPORU ALABİLİR Mİ?
Şeker hastaları bazı durumlarda engelli raporu alabilir. Şeker hastalığının derecesine ve hastanın günlük hayatını ne kadar etkilediğine göre, şeker hastalarına %30, %40 oranında engelli raporu verilebilir.
Yönetmeliğe göre; “Komplikasyon yapmamış olan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen, ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip 1 diyabetlilerin işgöremezlik oranı %30.
Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın üstünde ve bu değerin altına düşürülemeyen, komplikasyon yapmış ketoz gösteriyor olması şartıyla Tip 1 diyabetlilerin işgöremezlik oranı %40.”
Engelli raporu alma süreci, şeker hastalığının türü, şiddeti, tedavi gereksinimleri ve hastanın günlük yaşantısını nasıl etkilediği gibi faktörlere dayalı olarak değerlendirilir. Diyabetin komplikasyonları, hastanın hayatını önemli ölçüde sınırlayabileceği için, bu komplikasyonlar da engelli raporu alma sürecinde değerlendirilir.
ŞEKER HASTALARI ENGELLİ RAPORU NASIL ALIR?
Şeker hastaları, engelli raporu alabilmek için Sağlık Bakanlığı’na başvurmalıdır. Bu başvuruda, şeker hastalığının neden olduğu kısıtlamalar ve günlük hayat aktivitelerindeki zorluklar belirtilmelidir.
Şeker hastalarına engelli raporu verilip verilmeyeceği, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda belirlenir.
Engelli raporu almak isteyen şeker hastalarının, bir sağlık kuruluşuna başvurarak detaylı bir değerlendirme yaptırmaları ve uzman doktorun verdiği karara göre hareket etmeleri önemlidir.
Şeker hastalarının engelli raporu alabilmesi mümkün olsa da, her hastanın durumu farklılık gösterebilir.
Şeker hastalarının engelli raporu alabilmesi için belirli kriterlere uygun şekilde ilerlemesi ve uzman doktorun verdiği karara göre hareket belgeleri, en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine (SGM) teslim edebilirler.
ŞEKER HASTALARININ SOSYAL HAKLARI
Şeker hastaları (Diyabetliler):
- 18 yaş altı tip 1 diyabetliler, diyabetli hamile kadınlar, diyabetli diyaliz hastaları ve organ nakli geçirmiş diyabetliler için raporlarında doktorun belirttiği sayıda; insülin kullanan tip 2 diyabetliler, 18 yaş üstü tip 1 diyabetliler günde en çok 5 adet; oral antidiyabetik kullanan tip 2 diyabetlilerde ise 6 ayda 100 adet kan şekeri ölçüm çubuğu alma hakkına sahiptir.
- Tip 1 diyabetliler askerlikten muaftır.
- Komplikasyon gelişmemiş diyabetliler isterlerse %30 engelli raporu alma hakkına sahiptir.