Şehir ışıkları şeker hastası yapıyor: Maruz kalanlarda risk yüzde 28 daha fazla

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Şehir ışıkları şeker hastası yapıyor: Maruz kalanlarda risk yüzde 28 daha fazla

Sağlık Haberleri

Mehmet Emin Arvas

Geceleri şehirlerde çok fazla suni ışığa maruz kalınması insanlarda Tip 2 şeker hastalığı riskini artırıyor. Dünyada insanların en az yüzde 80’i yatak odasını aydınlatan sokak lambaları, araba farları ve ışıklı dükkan ve iş yerleri gibi ışık kirliliği mağduru.

Çin’de Şanghay Jiaotong Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Ruijin Hastanesi'ndeki akademisyenler tarafından farklı bölgelerde 100 bine yakın kişi üzerinde yapılan araştırmada, gece yüksek oranda suni ışığa kalanlarda kan şekerinin daha fazla olduğu, bunların insüline daha az tepki verdikleri tespit edildi.

“DİYABET İÇİN POTANSİYEL BİR RİSK FAKTÖRÜ”

Diabetologia dergisinde yayımlanan çalışmada şu sonuca varıldı: "Bulgularımız, gece ışığının sağlığa zararlı olduğuna dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor ve geceleri dış mekan ışığının diyabet için potansiyel bir risk faktörü olduğunu gösteriyor.”

ARAŞTIRMALARLA KANITLANDI

Bilim adamları, katılımcıları ışığa en fazla maruz kalanlardan en az maruz kalanlara kadar 5 ayrı gruba ayırdı. En üst  gruptakilerde Tip 2 şeker hastalığının en alt gruptakilere göre yüzde 28 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, vücut saatleri suni ışıkla bozulan insanların, bu durumun açlık düzeyi, fiziksel aktiviteler ve metabolizma üzerindeki etkilerinden dolayı Tip 2 şeker hastalığına daha açık olduklarını ifade ettiler. Bu hastalık obezite ve kötü beslenme ile de bağlantılıdır. Uzmanlar, yine de konu hakkında daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olduğunu bildirdiler.

Kaynak: Daily Mail

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...