Sebebi olmayan kansızlık çölyak işareti

Düzenleyen:
Sebebi olmayan kansızlık çölyak işareti

SAĞLIK Haberleri

Ülkemizde yüz kişiden birinin özellikle buğday, arpa ve çavdarda bulunan “gluten” maddesine karşı ince bağırsağın alerjisi olarak tarif edilen çölyak hastalığına sahip olduğu ancak çoğunluğun hastalığın farkında olmadığı bildirildi.

Çölyak hastalığını buzdağına benzeten Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hale Akpınar, “Belirtiler başka hastalıklara benzediği için teşhis konmuş hastadan çok daha fazla sayıda, teşhis konulmamış hasta mevcuttur” dedi. Çölyak hastalığının çeşitli düzeylerde her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Akpınar, “Temelde küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkan hastalık, daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir. Hastalık birçok sistemi etkileyebileceği için teşhisi atlanmakta veya çok gecikmektedir. Sebebi açıklanamayan kansızlıkta, menopoz öncesi kemik erimesinde ve kızların adet sorunlarında çölyak hastalığı akla gelmelidir” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...