Sanal dünyanın yeni hastalığı: Ekran otizmi

- Güncelleme:
Sanal dünyanın yeni hastalığı: Ekran otizmi
Sağlık Haberleri

Çocuk psikoloğu Cihan Çelik “Çocuklar otistik değil ama benzer özellikler gösteriyor, aileyle ilişki kurmuyor, konuşmuyorlar” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Otizm, doğuştan gelen ve nörogelişimle ilgili bir güçlük olarak karşımıza çıkıyor. Ancak çocukların sürekli ekrana bakması da otizme benzer belirtiler ortaya çıkarıyor. Çocuk psikoloğu Cihan Çelik “Ailelerden bize sürekli, ‘Çocuğum doğduğunda benimle iletişimi vardı. Bir süre sonra çocuğumun artık sese dönmediğini, benimle oyun oynamadığını, göz temasından kaçtığını, ilişki kurmadığını gördüm. Birkaç kelimesi vardı, bu kelimeleri de kullanmadığını fark ettim’ şeklinde vakalar gelmeye başladı. Çocuklara otizm teşhisi konuluyor ama doğuştan böyle bir durum yok. Bunun adına sanal otizm, modern otizm, ekran otizmi, sosyal gelişim güçlüğü deniyor” dedi. Bu belirtileri sonradan gösteren çocuklara iyi bir özel eğitim ve terapi hizmeti verildiği zaman problemin ortadan kalktığını belirten Çelik “Çocuğumuzla temas kurarak diyalog hâlinde kalarak vakit geçirmeliyiz. 0-3 yaş arasında ekran izletmememiz gerekiyor. Ekranın çocuğun ilk üç senelik hayatında hipnotik bir etkisi olduğunun bilincine varılmalı” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...