Salam ve sosiste tehlike

Sosis, salam ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden günde 50 gram tüketmek, bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 21 artırıyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, et ürünlerindeki katkı maddelerine karşı uyardı.Ürünlerin "içindekiler" bölümünde yer alan bu maddelerin, gıdaların renk, tat, koku, besin değeri ve raf ömrünü iyileştirmek için kullanıldığını belirten Gültekin "Katkı maddeleri, izin verilen oranda kullanıldığı zaman zararsız olmakta birlikte, miktar aşıldığında kanserojen etkiye sahip olmaktadır" dedi.İşlenmiş et ürünlerinde antibakteriyel ve renk tutucu olarak sodyum ile potasyum nitrit kullanıldığına dikkati çeken Gültekin "Araştırmalara göre sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden günde 50 gram tüketmek, bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 21 artırmaktadır. Dünyada bağırsak kanserinin görülme sıklığı yüzde 2.4 ile yüzde 5 oranında değişir. Yani her yüz kişiden 5'i bağırsak kanserine yakalanmaktadır. Özellikle fiyatı düşürmek amacıyla kullanılan sentetik tatlandırıcılar, alerji ve migren ataklarını tetikleyici etki gösterebilir" uyarısında bulundu.