Saçlar sinyal veriyor, kellik kalbi de vuruyor

Saçlar sinyal veriyor, kellik kalbi de vuruyor

SAĞLIK Haberleri

Erkek tipi kelliğin kalp hastalıklarının belirtisi olduğu bildirildi.

Erken yaşta saç dökülmesi ile şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol genellikle birlikte görülüyor. Bu hastaların kalp krizi geçirme oranları da nbsp;yüksek oluyor. Erkek tipi kelliğin kalp hastalıklarının belirtisi olduğu bildirildi. Özellikle erkeklerde başın tepe kısmındaki bölümde erken yaşlardan itibaren görülen dökülmenin kalp hastalıklarıyla bağlantısı olduğunu söyleyen Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, "Erken yaşta saç dökülmesi ile şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol arasında birliktelik sık olup, bu hastalarda kalp krizi geçirme riski daha fazladır. Bu bağlantının sebebi net olarak bilinmemektedir. Yüksek orandaki erkeklik hormonu olan testesteronun bu mekanizmadan sorumlu tutulmasına rağmen asıl sebep bu hastalarda sıklıkla saptanan insülin direnci ve iltihabi durumdur" dedi. Kalp hastalığı riskinin, başın ön kısmından ziyade tepe kısmında oluşan kellik durumunda arttığını ifade eden Doç. Dr. Karabulut, "Bu hastalarda kalp hastalıklarından ölüm oranı yaklaşık 3 kat artmıştır" diye konuştu. Beyaz saçın da riski artıran bir faktör olduğunu ifade eden Doç. Dr. Karabulut, "Ülkemizde yapılan bir araştırmada da, erken yaşta ortaya çıkan saç beyazlamasının kalp hastalığı riskini arttırdığını göstermiştir. Erken yaşta saçı dökülmesi ya da beyazlaması birebir kalp hastalığına sebep olan faktörler olmayıp, birliktelik gösteren durumlardır. Bu kişilerde kalp kontrollerininin daha dikkatli ve sık yapılması gerekir" dedi.

ÇÜRÜK DİŞLER DE RİSKLİ

Diş eti iltihaplanmasının da aynı zamanda nbsp;kalp hastalığının belirtisi olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Karabulut, "Dişeti hastalıkları dişlerde plak meydana gelmesi sonucu gelişir. Plaktaki bakterilerin ortaya çıkardığı toksinlerle ağızda uzun süreli iltihabi hastalık meydana gelir. Yapılan bir çalışmada kötü ağız hijyeni, diş eti iltihabı ve diş çürükleri olan kişilerde koroner kalp hastalığı gelişme riskinde %25 lik artış saptanmıştır. Kapak hastalığı bulunan kişilerde de diş eti hastalıkları kapaktaki bozukluğun hızla ilerlemesine yol açabilmektedir. Bu nedenler hem kalp krizi riskini düşürmek hem de kalp kapaklarını korumak için ağız sağlığına özen göstermek gereklidir" dedi.
Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...