Profesörden korkutan uyarı: Türk nesli kısırlaşacak!

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Profesörden korkutan uyarı: Türk nesli kısırlaşacak!

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Sigaranın akciğer kanseri üzerindeki etkileri konusunda bir konferansta açıklamalarda bulunan Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, ciddi uyarılarda bulunarak, "Bir nesil sonra Türk nesli kısırlaşacak" dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, düzenlenen bir konferansta sigara ve akciğer kanseri ilişkisi üzerine yaptıkları araştırmaları paylaştı. Özellikle tütün tarlalarında bitkinin genetik yapısının değiştirildiğini vurgulayan Öztek, bu durumun Türk neslinin geleceğini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi'nde gerçekleşen konferansta sigaranın zararları ve yapılan araştırmalar hakkında bilgiler veren Prof. Dr. İbrahim Öztek, sigaranın kanser ve kalp damar hastalıklarındaki etkilerine vurgu yaptı. Sigaraya harcanan paraların önemli projelerde kullanılabileceğine dikkat çeken Öztek, öğrencilere sigaranın olumsuz etkilerini anlatarak bilinçlenmelerini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Profesörden korkutan uyarı: Türk nesli kısırlaşacak!

"CEBİMİZDEN 100 MİLYAR DOLAR ÇIKIYOR"

Prof. Dr. İbrahim Öztek, “Sigaranın, her şeyden önce kanserin bir numaralı etkeni olduğunu, aynı zamanda kalp damar hastalığında da bir numaralı etken olduğunu ve bu nedenle sigaraya yapılan harcamalar ile birkaç tane Çanakkale Köprüsü, bir tane nükleer santral, birkaç tane havaalanı gibi alanların kurulabileceğini, sigaraya ödediğimiz paralarla 100 milyar dolar cebimizden çıkıyor. Bu korkunç bir masraf ve bütün kötülüklerin bu alışkanlıkla başladığını öğrencilerimize anlattık” diye konuştu.

ALZHEİMER HASTALIĞINI TETİKLİYOR 

Öğrencilere yönelik yaptığı açıklamalarda, sigara içenlerin beyin sağlıklarında olumsuz etkilerin görüldüğünü ve Alz heimer hastalığının bu kişilerde daha erken başladığını belirten Öztek, “2007 yılında lise öğrencilerinden yüzde 14’ü sigara içerken, 2010 yılında bu rakam bu rakam biraz daha artıyor. 2015 yılına geldiğimiz zaman lise, ortaokul hatta ilkokul öğrencilerinde bu oran yüzde 25’e kadar çıkıyor. Uyuşturucu da buna ekleniyor, bu asrımızın en büyük felaketi. Sigara bütün bunların önde geleni, neden? Sigara insanın beyninde kimyasal reaksiyonlar meydana getiriyor. Sigara içen insanlar ve sigara içmeyen insanların otopside yapılan incelemede; sigara içen insanların beyinlerinde büyük harabiyetler meydana geldiği, beynin küçüldüğü, Alzheimer hastalığı bu tür insanlarda daha erken olduğu görülmüş. 1990’lı yıllarda yaptığımız araştırmada erkeklerin kadınlarda oranı 8’e 1 idi. Şimdi oran 3’e 1’lere indi. Kadınlarımız da sigara içmeye başladı. Sanayi ilerledikçe, fabrika bacalarından püsküren dumanları soluduğumuz için asbest, sigara içenlerde çok sayıda arttırıyor” 

"BİR NESİL SONRA TÜRK NESLİ KISIRLAŞACAK"

Prof. Dr. İbrahim Öztek, tütün tarlalarında yapılan genetik müdahalelere de değinerek, Türk tütününün genetik yapısının değiştirilmiş olduğunu ve bu durumun gelecek nesillerin kısırlığını etkileyebileceğini söyledi.

Tütün tarlalarında bitkinin genetiği ile oynandığına vurgu yapan Öztek, şunları söyledi:

“Tütün tarlalarımız eskiden milletçe işliyorduk, yetişen tütüne Türk tütünü veya Şark tütünü deniyordu. Bu tütün çok fazla ilaçlanmıyordu. Bugün tütün tarlalarımızın yüzde 87’si yabancıların eline geçti. Eskiden bizim Türk tütünü diz boyundayken, şimdiki tütün tarlalarında insan kayboluyor. Yaprakları kocaman, genetiği değiştirilmiş organizmalar şekliyle bu bitkinin genetiği değiştiriliyor. Büyük büyük yapraklar elde ediliyor, tütün elde etme miktarı artıyor ama sonuç itibarıyla bir nesil sonra Türk nesli kısırlaşacaktır. Gelişmiş ülkeler, geri kalmış ülkelerin nesillerini tüketmek için en zararlı şekliyle sigara gönderiyorlar veya onların tütünlerini o hale getiriyorlar.”

ELEKTRONİK SİGARA TEHLİKESİ 

Sigaranın yaygınlaşmasıyla birlikte gençler arasında da sigara içme oranlarının arttığını belirten Öztek, bu alışkanlığın yanı sıra nargile ve elektronik sigara kullanımının da risk oluşturduğunu vurguladı. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve kansere karşı etkili olabilecek meyvelerin tüketilmesi konusunda da öğrencilere çağrıda bulunan Öztek, antioksidan özellikteki meyvelerin faydalarına değindi.

Son olarak, etin yanmış şekilde tüketilmesinin kanserojen etkilere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. İbrahim Öztek, bilinçli ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak gençleri bu tür alışkanlıklardan uzak durmaya çağırdı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...