Prof. Dr. Uğur Türe: Türk beyin cerrahisi dünyanın ilk beşinde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Prof. Dr. Uğur Türe: Türk beyin cerrahisi dünyanın ilk beşinde

Sağlık Haberleri

Türk Nöroşirürji Derneği tarafından düzenlenen toplantılar serisine katılmak için dünyanın en ünlü beyin cerrahları İstanbul’da buluştu. Yeni tekniklerin tartışıldığı toplantıda alınan kararlar, dünya beyin cerrahisine yön verecek...

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyada ‘yüzyılın beyin cerrahı olarak’ anılan Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in öğrencisi olan Prof. Dr. Uğur Türe, Türk tıbbının beyin cerrahisi alanında dünyada ilk beşte olduğunu belirterek “Yurt dışında bilimsel yayınlar yapan, ameliyat teknikleriyle beyin cerrahisine yön veren, üniversitelerde adlarına kürsüler kurulan dünyaca ünlü beyin cerrahlarımız var. Ülkemiz sağlık turizmi açısından da beyin cerrahisinde çok iyi bir yerde. Amerika’dan bile ameliyat için gelen hastalar oluyor. Hem kullandığımız teknoloji hem de yöntemlerimiz bizi beyin cerrahisi liginde ilk beşe sokuyor” dedi.

DÜNYA BEYİN MARATONU İSTANBUL’DA SÜRÜYOR

Dünyanın en ünlü beyin cerrahları dünya beyin cerrahisine yön verecek toplantılar serisine katılmak için İstanbul’a geldi.  Dört gün sürecek olan toplantılarda beyin cerrahisinde kullanılacak teknikler tartışılacak. Toplantıya 145’i dünya beyin cerrahisinin “altın bisturileri” olmak üzere 500 cerrah ve nöroanestezist katılıyor. Toplantılar serisi Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe önderliğinde Türk Nöroşirurji Derneği ve Yeditepe Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştiriliyor.

BEYİN AMELİYATLARI ARTIK TEHLİKELİ DEĞİL

Kongreye katılan dünyaca ünlü beyin cerrahlarından Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women’s Hastanesi Nörobilim Merkezinden Prof. Dr. Ossama Al-Mefty, eskiden çok korkulan ve ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar yüzünden çok hastanın kaybedildiği ya da sakat kaldığı beyin ameliyatlarının artık endişe verici olmaktan çıktığını söyledi.

Özellikle mikroskobun beyin ameliyatlarında kullanılmaya başlanmasıyla beyin cerrahisi alanında büyük bir dönüm noktası yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Al-Mefty “Mikromikroskoplar sayesinde eskiden riski çok yüksek olan pek çok beyin ameliyatı, bugün neredeyse sıfır riskle yapılıyor. Bu yöntemi dünyaya öğreten kişi ise Türk Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil. Türk halkının insanlığa böylesine bir katkı sunan bir bilim insanıyla gurur duyduğunu düşünüyorum. Türk beyin cerrahisi de bugün dünyada çok ileri durumda. Bunda Prof. Dr. Yaşargil’in katkısı çok büyük. Çünkü dünya beyin cerrahisine onun yetiştirdiği hocalar yön veriyor” dedi.

YARI OTURUR POZİSYONDA BEYİN AMELİYATI

Toplantılar serisinde dünyada ilk defa bir ameliyat yöntemi, iki gün boyunca bir kongrede tartışılacak. Otuz sene önce uygulanan ancak zaman içinde neredeyse unutulan “yarı oturur pozisyonda beyin ameliyatı” tekniğinin dezavantajlarının iyileştirilerek yeniden gündeme geldiğini söyleyen Prof. Dr. Uğur Türe, şu ifadeleri kullandı:

“Her beyin ameliyatını aynı teknikte yapmak sonuçların başarısını etkiler. Özellikle işitme sinirinin büyük tümörleri ve kafanın arka bölümündeki tümörlerin cerrahisinin yarı oturur pozisyonda yapılmasının daha başarılı sonuçlar verdiğini gördük. Belli başlı hocalar tarafından uygulanan bu tekniğin ciddi savunucusuyum ve ameliyatlarımda kullanıyorum. Bu teknik hâlâ yaygın değil ancak yaygınlaştırılması için uğraşıyoruz. Eskiden hastanın monitörizasyonu iyi yapılamadığı için riski büyüktü. Şimdi ameliyat sırasında hastanın ağzına bir ultrason yerleştiriyoruz.

Kalbine bir damla hava gitse bile bunu görüyor ve tedbirimizi alıyoruz. Hasta oturur pozisyonda olduğu için ameliyatı kansız ve susuz bir ortamda, iki elimizi birden kullanarak daha rahat yapabiliyoruz. Bu da ameliyatın sonuçlarının daha iyi olmasını sağlayan bir durum. Ancak burada nöroanesteziste büyük görev düşüyor. Cerrah ve nöroanestezistin uyumla çalışması gerekiyor.”

Prof. Dr. Uğur Türe: Türk beyin cerrahisi dünyanın ilk beşinde

“ALTIN BİSTURİLER” BULUŞTU

Beyin cerrahisine katkı veren ünlü uzmanlar, ‘Mikronöroşirürjinin Geleceği’, ‘Uluslararası Rhoton Topluluğu Buluşması’ ve ‘Beyin Cerrahisinde Yarı Oturur Pozisyon’ başlıklarıyla yapılan toplantılar için İstanbul’a geldi.

Düzenlenen basın toplantısında Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe, Uluslararası Rhoton Topluluğu Başkanı Japon Cerrah Prof. Dr. Toshio Matsushima, beyin anatomisi alanındaki çalışmalarıyla dünyadaki en önemli isimler arasında yer alan Japon beyin cerrahı Prof. Dr. Shigeaki Kobayashi ve Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women’s Hastanesi Nörobilim Merkezinden Prof. Dr. Ossama Al-Mefty yer aldı.

Prof. Dr. Uğur Türe: Türk beyin cerrahisi dünyanın ilk beşinde

PROF. TÜRE’DEN TÜRKİYE OKURLARI İÇİN BEYİN SAĞLIĞI TAVSİYELERİ: 

Ekibiyle gerçekleştirdiği başarılı beyin ameliyatları serisi ve sonuçları ile beyin cerrahisi alanının dünyadaki en prestijli yayını ‘Journal of Neursosurgery’ adlı derginin Ağustos 2021 sayısında kapak konusu olan Dünya Beyin Cerrahisi Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe, okurlarımız için beyin sağlığına ilişkin tavsiyelerini paylaştı.

Hayat süresinin artmasıyla birlikte yaşa bağlı hastalıkların beyin üzerindeki etkilerinin arttığına işaret eden Prof. Dr. Uğur Türe “Yaşla birlikte beyin de bozuluyor. Demans, alzaymır, beyin tümörleri ve yüksek tansiyona bağlı inmeler meydana geliyor. Bütün damar hastalıkları beyni de etkiliyor. Beynimizin bir ilacı yok. Ona iyi bakmak zorundayız. Nasıl mı? Beynin düşmanlarına biz de savaş açacağız. Öncelikle sigaranın beynin en büyük düşmanı olduğunu unutmayalım. Diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol beyin için dert. Yediklerimize dikkat edeceğiz. Şeker beynin düşmanı… Beyin şeker sever ama şeker beyni sevmez. Akdeniz tipi beslenme dediğimiz sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu beslenme tarzı beyin sağlığı için en iyisi. Stres de kötü etkiliyor ama kişiyi mücadeleye sevk eden stres değil, depresyona yönelten stres beyin için risk” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...