Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'kafası karışık' seçmenler için hazırladı: Bu testleri yapmadan oy kullanmayın

14 Mayıs'a sayılı günler kala seçmen psikolojisini değerlendiren ve fanatik düşüncede duygularla hareket edildiğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, seçmenin tercihlerini aklı ön plana koyarak yapması gerektiğini vurguladı. Kafası karışık, kime oy vereceğini bilemeyen seçmenler için iki ayrı test hazırlayan Tarhan, bu testleri yapmadan oy verilmemesi uyarısında bulundu.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için son dönemece girilirken, partiler arasındaki seçim yarışı da iyice kızıştı. Seçime günler kala Türkiye’nin en önemli gündemini 14 Mayıs sonrasında olabilecekler oluşturuyor. Liderler, partililer, halk yani herkes seçimi ve seçim vaatlerini konuşuyor. Peki bu durum toplumun psikolojisini nasıl etkiliyor? Seçmen kararlarını etkileyecek davranışlar neler?
Toplum psikolojisini doğru yönetme konusunda liderlere tavsiyeler nelerdir? Bütün bunları Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’la konuştuk. Prof. Dr. Tarhan, gazetemize seçmen psikolojisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca bir de seçmen testi yaptı...
TOPLUM PSİKOLOJİSİNİ LİDERLER BELİRLİYOR
İçinde bulunduğumuz seçim döneminin cumhuriyet tarihindeki en ilginç seçim dönemlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarhan “En çok kutuplaşmaların yaşandığı seçim kampanyalarından birini yaşıyoruz. Taraflar bunu sanki ölüm kalım meselesi gibi algılıyor ve yansıtıyor. “Ya başarılı olurum ya yok olurum” tarzında bir yaklaşım var. Beklentiler gerçekçi olmayan beklentilere dönüştüğü zaman stres yükseliyor; bu da gerilime yol açıyor. Liderlerin insanlardaki umudu yüksek tutarken, diğer taraftan da toplumdaki gerilimi azaltacak şekilde hareket etmeleri gerekir. Burada insanların psikolojisini yöneticinin psikolojisi etkiliyor” dedi.
Şu anda toplumda “umut ve umutsuzluğu etkileyecek” en önemli faktörün seçimin demokratik bir sistem içerisinde yürütüleceği duygusunun yerleştirilmesi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tarhan, seçimi bir ya yok oluş ya var oluş tarzında değerlendirmenin, toplumda kaygıyı artırdığını ifade ederek “O nedenle seçim vaatlerinde demokratik sistemin işlemesine odaklanmak gerekiyor. Bu seçimde olumsuz bir sonuç alınırsa, ümitlerin tükenmeyeceği duygusunun aktarılması gerekir. Türk toplumu özellikle de Doğu toplumları içerisinde demokrasi geleneği en iyi yerleşmiş toplum. Bu yüzden demokratik sistemin olumsuz etkilenmesine sebep olacak provokasyonlara karşı dikkatli olmak, buna fırsat vermemek gerekiyor. İnsanlarda demokrasi ve özgürlük duygusunu olumsuz etkileyecek söylemlerden kaçınılmalıdır” diye konuştu.
KIVILCIM ETKİSİNE DİKKAT
Siyasi partililerin gerilimi artıran söylemlerinin toplum psikolojisini olumsuz etkilediğine işaret eden Prof. Dr. Tarhan “Bu şuna benziyor; bir evde gaz kaçağı varsa ufak bir kıvılcım patlama yapabilir. Böyle durumlarda da umut ve umutsuzluklar, seçimin ölüm kalım mücadelesi gibi gözükmesi gerilimi artırdığı için, bu durumlar toplumsal olaylara da gebedir. Siyasi fanatizmden uzak durmalıyız, çünkü fanatik düşüncede akıl devre dışı kalıyor, sadece hisler hâkim oluyor. Doğu toplumları duygu temelli toplumlar, çok rahatlıkla öfkesine kapılabiliyor. Bu seçimde eğer demokrasinin sınırları kalabilmeyi başarırsak, beklentilerimizi daha iyi yönetiriz. Bu seçim ortamında toplumda gelecek kaygısı çok yüksek, gelecekte belirsizlik var. Geleceği kim güvende hissettirirse, o kişi toplumda ümit duygusunu harekete geçirecektir” değerlendirmesini yaptı.
FORMÜL: DUR-DÜŞÜN-YENİDEN DEĞERLENDİR
SOSYAL MEDYA SİZİ 'KULLANMASIN'
Dünyadaki seçimleri etkileyen mecranın artık ana akım medya değil sosyal medya olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişilerin ana akım medyadan öğrendiklerini sosyal medyadan teyit ettiklerini belirterek, bilgi kirliliğine dikkat etmek gerektiğini vurguluyor. Sosyal medyanın büyük oranda yalan yanlış, kaynağı belli olmayan bilgilerle dolu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tarhan, seçim döneminde bu mecranın doğru kullanılmasının büyük önem taşıdığını belirterek “Sosyal medyanın nesnesi değil öznesi olmak” gerektiğine işaret etti.
Prof. Dr. Tarhan “Bilgi kirliğine karşı kendimizi korumak için sosyal medyadan gelen bilgileri ‘dur, düşün, yeniden değerlendir’ yapmak gerekiyor. Bunu yapmaz ve hemen inanırsak kullanılırız. Bu yüzden durup düşünüp hızlı bir zihinsel sorgulama yapıp ondan sonra filtre ederek inanmayı ya da reddetmeyi seçmemiz gerekir” dedi.
İŞTE SEÇMEN TESTİ
Prof. Nevzat Tarhan kafası karışık, kime oy vereceğini bilemeyen seçmenler için iki ayrı test hazırladı. Bu testleri yapmadan oy verilmemesi uyarısını yaptı!
NASIL BİR SEÇMENSİNİZ?
1. Liderin sağlık politikalarını biliyorum
2. Liderin ekonomi politikalarını biliyorum
3. Liderin ulusal güvenlikle ilgili politikalarını biliyorum
4. Liderin eğitim politikalarını biliyorum
5. Liderin dünya barışı ile ilgili politikalarını biliyorum
6. Liderin çevre politikalarını biliyorum
7. Liderin insan haklarına yaklaşımını biliyorum
8. Liderin dış politika ile ilgili görüşlerini biliyorum
9. Önce kendimi değil, ülkemin çıkarını düşünüyorum
10. Kendimi politikacımın yerine koyabiliyorum
11. Takım tutar gibi parti tutmuyorum
12. Hangi kadro gelirse ülkenin yararına olacağına önem veriyorum
13. Samimi, güvenilir, dürüst olmaya önem veriyorum
14. Kararlı, tutarlı, devamlı tutumlara önem veriyorum
15. Ayıran değil, birleştiren özelliklere önem veriyorum
16. Paylaşma, yardımlaşmaya önem veriyorum
17. Hak arama yöntemi olarak şiddeti doğru bulmuyorum
18. Sorun çözme yöntemi olarak uzlaşmayı görürüm
19. Başkasının hakkına saygı duymaya önem veririm
20. Fikrimi zorla başkasına kabul ettirmeye çalışmam
Not: Değerlendirmenizi 0-1-2-3-4 üzerinden yapın. Düşüncenize en yakın puanı verin. 40 puanın altında aldıysanız kendinizi geliştirmelisiniz. Eğer kendinizi geliştirmezseniz lütfen oy vermeyiniz, hata yaparsınız.
KAFANIZDAKİ LİDER NASIL?
1. Sık fikir değiştirmez
2. Ne yapacağı bellidir, güven uyandırır
3. Kendisine yontmaz, bencil değildir, paylaşmayı sever
4. Başkaları kendisi ile iş birliği yapmaktan kaçınmaz
5. Önemliyi önemsizi ayırt eder
6. Yapılabilir olanla yapılabilir olmayanı ayırt eder
7. Gerçekçi hedefleri vardır, hayalci değildir
8. Zihin kavrayışı yeterlidir
9. Öğrenme ve kendini geliştirme yeteneği yeterlidir
10. Rakibini dost hâline getirmeye çalışır, hırçınlık yapmaz, uzlaşmacıdır
11. Liderlik rolü oynamaz, samimidir
12. Kendini iyi göstermek için zorlamaz
13. Sıkıştığı zaman bile yalan söylemez, güvenilir ve dürüsttür
14. Ülkenin menfaatini partinin menfaatinden önce tutar
15. Önce devlet adamıyım, sonra siyasetçiyim der
16. Yanında çalışanların duygu ve düşüncelerine önem verir, sinirlenip incitmez
17. Karar verirken yanında çalışanlara danışma alışkanlığı vardır
18. Ayıran değil, birleştiren özelliklere önem verir
19. Çalışkandır, rahatını düşünmez
20. Ahlaki değerlere önem verir, adaletsizlik yapmaz
Not: Değerlendirmenizi 0-1-2-3-4 üzerinden yapın. 20 puan verdiyseniz o liderden kaçınız. 20 - 40 arası puan alan lider idare edebilir. 40 puan üstünü verdiyseniz o lidere artık güvenmelisiniz.
Bu video da ilginizi çekebilir...