Pnömoni virüsü nedir, nasıl bulaşır? Pnömoni neden olur?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Pnömoni virüsü nedir, nasıl bulaşır? Pnömoni neden olur?

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çin’de yeni bir virüs olan pnömoni virüsü ortaya çıktı. Haftalardır paniğe neden olan virüs Avrupa'ya da sıçradı. Soğuk hava ve kış aylarıyla birlikte adını duyduğumuz Pnömoni virüsü vatandaşlar tarafından endişe ile araştırılıyor. Peki, Pnömoni virüsü nedir bulaşıcı mı?Pnömoni hangi hastalık, zatürre ile aynı mı?

Çin’de tıpkı koronavirüs gibi pnömoni virüsü de haftalardır paniğe yol açtı. Çin'de mevsimsel solunum yolu hastalıklarının yanı sıra bakteri kaynaklı olduğu sanılan fakat henüz "tanı konulamayan" gizemli zatürre vakalarının çocuklar arasında yayıldığı belirtildi.

Tıpta pnömoni ismiyle anılan zatürre aslında akciğere yerleşen virüsler, bakteriler ve mantarlarla ortaya çıkan iltihabik bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Zatürre günümüzde zamanında tedaviyle kontrolü sağlanabilen bir hastalıktır. Peki  ama Zatürre (Pnömoni) nedir, neden olur ve nasıl geçer? Zatürre belirtileri nelerdir? Zatürre belirtileri ve tedavisi ile ilgili kapsamlı bilgileri derledik.

PNÖMONİ NEDİR?

Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır.

PNÖMONİ NASIL BULAŞIR?

Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları oldukça bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi ağız, bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalara temas ve sonrasında ellerin ağıza teması ile de bulaşabilirler. Toplu taşıma araçları ve kalabalık mekanlar da riski artırır.

PNÖMONİ'NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Özellikle havaların soğuması ile birlikte zatürre hastalığının görülme sıklığı da artıyor. Bu hastalığın belirtileri, diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile aynı oluyor. Burun akıntısı, hapşırık, öksürüğü izleyen belirtiler bir süre sonra ortaya çıkıyor. 

Zatürrenin belirtileri;

  • Öksürük,
  • Yüksek ateş
  • Üşüme ve titreme
  • Devamlı seyreden sarı-yeşil balgam
  • Hızlı soluk alıp verme
  • Nefes almada güçlük
  • Göğüs ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Karın ağrısı ve karında şişkinlik
  • Kusma ya da kusacakmış hissi
  • 65 yaş üstü kişilerde bilinç bulanıklığı

PNÖMONİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Pnomoni aşılama, yeterli ve dengeli beslenme, çevresel hijyen şartlarının iyileştirilmesi ile önlenebilmektedir. Hastalık geliştikten sonra da etkin ve yeterli sürede antibiyotik tedavisi kullanılması önem taşımaktadır.

Zatürrenin tedavisinde hastanın klinik durumu, yaşı, etken olan bakteri veya virüsün türü, radyoloji ve laboratuvar bulguları ve kişisel risk faktörleri dikkate alınır.Solunum yetmezliği bulguları varsa tedavinin hastanede yapılması uygun görülebilir. Ancak hastanın genel durumu ve klinik bulguları uygunsa yakın aralıklarla kontrole çağırılmak üzere tedavisi evde yapılıp, takip edilebiliyor.

Viruslerin neden olduğu zatürrelerde antibiyotik tedavisi genel olarak kullanılmaz. Böyle durumlarda hekiminiz size istirahat etmenizi ve bol sıvı tüketmenizi tavsiye eder ve uygun olması halinde şikayetlerinizi azaltacak kimi ilaçlar verebilir.

Belirtileriniz şiddetliyse veya komplikasyon yaşama olasılığınızı artıran başka koşullarınız varsa, tedavinin hastanede devam etmesi gerekebilir. Bakterilerin neden olduğu zatürrede antibiyotik tedavisi uygulanır. Zatürre hastalığında istirahat çok önemlidir. Hastalık iyileştikten sonra bir ay boyunca hafif halsizlik hissedebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...