Pandemide vitamine dikkat! Kontrolsüz tüketim öldürebilir

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Pandemide vitamine dikkat! Kontrolsüz tüketim öldürebilir

SAĞLIK Haberleri  / AA

Covid-19 salgını sebebiyle son aylarda vitaminlere talebin oldukça arttığına dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, doktor ve eczacı tavsiyesi olmadan vitamin kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Ezbere kullanılan vitaminlerin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirten Saydan, “C vitamininin bilinçsiz kullanımı Akdeniz anemisi (talasemi) olan kişilerde demir birikimine bağlı kalp yetmezliği ve demir zehirlenmesine yol açabilir. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanılırsa böbrek taşı oluşabilir. Organ nakli hastalarında kullanılan ilaçların etkisini azaltarak organ reddine, kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltarak inme ve felce yol açabilir. Vücutta depolanan D vitamininin kontrolsüz kullanımı ise D zehirlenmesine yol açtığı gibi damar sertliği, ağır hipertansiyon ve tüberküloz hastalarında ölüme kadar varan ciddi risklere ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor. Mutlaka eksikliğinin tespit edilmesi gerekiyor” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...