Paketli gıdalar hafızanın düşmanı

- Güncelleme:
Paketli gıdalar hafızanın düşmanı

Sağlık Haberleri

Son aylarda daha fazla unutkan olduğunuzu düşünüyorsanız, beslenme şeklinizi gözden geçirin. Araştırmalar, hazır gıdalarla beslenenlerin kalp damar sağlığı yanında beyin sağlığının da tehdit altında olduğunu gösteriyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 55 milyondan fazla alzaymır hastası bulunuyor ve bu sayının 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona çıkması bekleniyor. Alzaymırın nörolojik unutkanlık sebeplerinin sadece yüzde 70’ini oluşturduğu düşünülürse, giderek yaşlanan dünya nüfusunun nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğu ortaya çıkar.

21. YÜZYILIN KÂBUSU

Yaşla birlikte artış gösteren unutkanlığın en önemli sebeplerinden birinin beslenme şeklimiz olduğunu söyleyen nöroloji uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz “Dünya üzerinde her gün binlerce kişiye demans teşhisi konuyor ve bu sayı her geçen sene katlanarak büyüyor. Her ne kadar demans hastalarının büyük bir çoğunluğunu yaşlı yetişkinler oluşturuyor da olsa bu tarz hafıza ve unutkanlık problemleri yalnızca yaşlılarda görülmüyor; gençlerde, yetişkinlerde ve hatta son yıllarda hayat şeklimizde değişikliklerle çocuklarda bile zaman zaman hafıza problemlerine rastlanıyor. Alzaymır ve unutkanlığı 21. yüzyılın kâbusu olarak nitelendirebiliriz. Birleşmiş Milletler raporlarına göre; dünyadaki yaşlı insan sayısının (65+ yaş) 2030 yılında yaklaşık bir milyarı bulacağı düşünülürse beynimizi ileriki yıllara sağlıklı hazırlamanın ne kadar önemli olduğu anlaşılır” dedi.

OBEZİTE İLK ÜÇTE

Son yıllarda artış gösteren unutkanlık şikâyetlerinde kötü beslenmenin rolünün büyük olduğunu anlatan Prof. Dr. Derya Uludüz “Unutkanlığın sebepleri çok farklı. Ancak sebeplerin ilk üçünde alzaymır, travmatik beyin hasarı, obezite ve kötü beslenme var. Avrupa Obezite Raporu’na göre Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık yüzde 59’u aşırı kilo veya obezite problemi ile karşı karşıya bulunuyor. Obezite görülme oranı erkeklerde yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 40 civarında seyrediyor. Maalesef günümüzde kaliteli yemek yemek için fazla vakit ayıramıyoruz. Fast food, kolay hazırlanabilir ya da hazır yiyecekleri tercih ediyoruz. Kalorisi yüksek, kötü yağ kullanılmış bu yiyecekler obeziteyi de beraberinde getiriyor. Özellikle karın bölgesindeki yağlanma ile şekillenen metabolik sendrom dediğimiz tablo diyabet, hipertansiyon yanı sıra hem kalp hem beyin sağlığı için zararlı. Beyin sağlığımızı korumak istiyorsak işe mutfaktan başlamamız gerek” diye konuştu. 

HER UNUTKANLIK ALZAYMIR DEĞİL

Dünya genelinde demanslı hastaların yüzde 75’inin teşhis edilmediği bildiriliyor. Farkındalık eksikliği teşhis açısından önemli engel olarak gösterilirken, bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhis edilmeme oranı yüzde 90’a kadar çıkabiliyor. Prof. Dr. Uludüz “Hepimiz zaman zaman bir şeyleri unutuyoruz, mesela aklınız çok dolu iken birinin adını hatırlayamayabilirsiniz veya anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu unutabilirsiniz. Bu tip ara sıra yorgunluktan kaynaklanan unutkanlıklar hemen bir hastalık olarak değerlendirilmemeli. Fakat eğer bu hafıza problemleri zamanla ilerliyor ve ilerledikçe de bilişsel becerilerinizde ciddi azalmalar görüyorsanız bu durum sandığınızdan çok daha önemli bir problemin habercisi olabilir” açıklamasını yaptı.

RAF ÖMRÜ UZAYAN ÜRÜN SİZİN ÖMRÜNÜZDEN ÇALIYOR

Hafıza ve beslenme arasındaki ilişkide, fast food ve paketli gıdalarda kullanılan yağların son derece önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Derya Uludüz “Konu hafıza olunca kişinin kendisine yapabileceği en büyük kötülüklerden biri trans yağ içeren besinlerle beslenmektir. Raflardan aldığınız bisküvi, margarin, kekler, kremalar, çikolata barları veya patates cipsleri aslında trans yağ içerir. Bu yağlar marketlerde satılırken, raf ömürleri oldukça uzatılmış olur. Ancak bu işlem damar sağlığını tehlikeye atar. Hem kalbiniz hem beyniniz zarar görür” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...