Ortodonti Uzmanı Dr. Onkan Peynirci şeffaf plak tedavisini anlatıyor

Her alanda olduğu gibi, ortodonti tedavilerinde de yeni dijital çözümler öne çıkmaktadır. Bugünün teknolojisi, diş telinin yerini almaya başlayan ve ortodontik sorunları tedavi eden şeffaf plakları içerir. Çiğneme, konuşma, estetik ve sağlık sorunlarını ortadan kaldıran bu plaklar, kullanıcının sosyal yaşamına müdahale etmeden tedavi sağlar. Dr. Onkan Peynirci, şeffaf diş plağı tedavisinin, kapanış bozukluklarını düzelten bir ortodontik tedavi yöntemi olarak hastalar tarafından sıklıkla tercih edildiğini vurgulamaktadır.
Hastalar genellikle, özellikle ön bölgedeki dişlerindeki çapraşıklıklar nedeniyle estetik endişelerle diş hekimine başvururlar. Ortodontik sorunların, estetik endişe, çiğneme, konuşma bozuklukları ve diş eti hastalıkları gibi bir dizi soruna neden olabileceği gerçeğini vurgulayan Dr. Peynirci, şeffaf plaklar sayesinde hastaların estetik endişeler yaşamadan bu sorunların üstesinden gelebileceğini belirtiyor.
Bir hastanın bir ortodonti uzmanına başvurması için birçok neden olabilir. Ancak bu belirtiler her zaman doğrudan ortodontik sorunlara işaret etmeyebilir. Bu nedenle, tam bir teşhisin sağlanabilmesi için ortodonti uzmanının gerekli kontrolleri yapması gerekir.
Yeni dijital çözümlerin getirdiği avantajları ve şeffaf diş plaklarının önemini ortaya koyan bu bilgiler, günümüzün ortodonti alanındaki gelişmelerini aydınlatmaktadır. Hastaların yaşamlarına pozitif bir etki sağlayacak bu yeni tedavi yöntemleri, ortodontik sağlık hizmetlerinin gelecekteki seyrini belirleyecektir.
Diş hekimliği ve ortodonti alanındaki teknolojik ilerlemeler, hem hastaların yaşam kalitesini artırmakta, hem de diş sağlığı hizmetlerini daha verimli ve etkili hale getirmektedir. Şeffaf diş plakları, bu alandaki en yeni ve etkili çözümlerden biri olarak öne çıkmaktadır.
ŞEFFAF DİŞ PLAĞI NE İŞE YARAR?
Şeffaf diş plağı, geçmişte sabit diş telleri ile hareket ettirebildiğimiz dişlerin çapraşıklıklarını ve farklı ortodontik bozuklukları düzeltmeye yarar. Şeffaf görünümü sayesinde estetik bir görünüme sahiptir. Dışarıdan bakıldığında anlaşılması oldukça güçtür.
ŞEFFAF DİŞ PLAĞI NASIL TEMİZLENİR?
Şeffaf diş plağı ağızdan çıkartıldıktan sonra musluk altında yıkanır. Bazen bir diş fırçası ile macun kullanmadan kolaylıkla temizlenebilir. Şeffaf diş plakları için üretilmiş temizleme tabletleri de temizlik esnasında kullanılabilir.
ŞEFFAF DİŞ PLAĞI NE KADAR SÜRE TAKILIR?
Şeffaf diş plakları günde 20 ila 22 saat kullanılmalıdır. Yemek yeme ve sıcak bir şey içme sırasında çıkarılan plaklar, diğer zamanlarda düzenli olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde tedavi süresinde aksamalar yaşanabilir.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
Şeffaf plak tedavisi, dijital ölçülerin alınmasından sonra plak üretici firmanın çalışmasına ve doktor ile hastanın beklentileri doğrusunda yapılan planlamaya göre belli olan sürede tamamlanır. 3-4 ay süren diş plağı tedavileri olabildiği gibi problemin zorluğuna göre 3 seneye kadar da devam eden tedaviler olabilir. Tedavi sürecinin seyrinde hastanın düzenli plak kullanımı önemli bir yere sahiptir.
DİŞ TELİ ÇIKTIKTAN SONRA TAKILAN ŞEFFAF PLAK NE KADAR KULLANILIR?
Diş teli tedavileri sonrasında pekiştirme amaçlı şeffaf plakların kullanım süresi, diş teli tedavisinin ne kadar sürdüğüne bağlıdır. Aynı zamanda hastanın ilk başlangıçtaki ortodontik sorunun büyüklüğüne göre de değişir. Ancak, bu süre genellikle ilk 6-8 ay sürekli, sonraki 6-8 ay günde 10 saat (gece) olacak şekilde devam eder.
ŞEFFAF PLAK NASIL ÇIKARILIR?
Şeffaf diş plağı, hastaların kendi parmak uçları ile kolaylıkla çıkartılabilir. Önce sağ ve sol arka taraflar gevşetilir ardından ön bölgeden çıkartma işlemi tamamlanır. Şeffaf plakların hareket verimliliğini artıran ataşmanlar nedeni ile çıkarma zorlaşabilir. Ancak, böyle durumlarda da plaklar arka dişler bölgesinde içerden dışarıya doğru gevşetilerek daha kolay çıkarılabilir.
ŞEFFAF PLAK NE KADAR KULLANILIR?
Şeffaf plaklar hastaya özel setler halinde tasarlanır. Şeffaf plak tedavisi, gidişata göre doktorun belirleyeceği şekilde haftalık, 10 günlük ya da iki haftalık kullanım periyotlarına sahiptir. Bu periyotların takibine hastanın özen göstermesi tedavi süreci açısından önemlidir.
ŞEFFAF PLAK KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Şeffaf plaklar ağızda sürekli tükürükle temas halindedir. Çıkartıldıklarında tükürüğün kuruması nedeni ile koku oluşturabilirler. Bunu önlemek için plaklar her çıkartıldıklarında suyla yıkanarak tükürüğün uzaklaştırılması gerekir. Her kullanımda olmasa da günde en az bir defa sadece su ile diş fırçası kullanılarak temizlenmesi gerekir.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİ SÜRESİ UZAYABİLİR Mİ?
Şeffaf plak tedavisinin süresi dijital planlamalarla belli olur. Tedavi akışında aksayan durumlar olduğu zaman revizyonlar nedeni ile başlangıçta belirlenen sürelerde uzama yaşanabilir. Tedavi sürecinde hastanın günlük plak kullanımına önem vermesi, tedavi süresinin uzamamasında önemli role sahiptir.
ŞEFFAF PLAK ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?
Şeffaf plak ölçüleri günümüzde kullanılan ileri teknolojiler sayesinde ağız içi tarayıcı adı verilen ve üç boyutlu görüntüleri bilgisayar yazılımı ile oluşturan araçlarla alınır. Bu cihazlar sayesinde sürecin ilerleyişi hızlandırılır. Tedavi sürecinde hasta ve hekimlerin konforu da bu yeni teknolojik ölçü yöntemiyle oldukça artmıştır.
ŞEFFAF PLAK HANGİ DİŞLERE UYGULANIR?
Şeffaf diş plakları daimi dişlere uygulanır. Bazı durumlarda ise karışık dişlenme dönemindeki dişlere de uygulanabilir. Her yaştan hasta için uygundur. Hastanın şeffaf plak tedavisine uygunluğu hekim tarafından belirlenir.
ŞEFFAF PLAK NE ZAMAN TAKILIR?
Şeffaf plak, ortodontik tedaviye ihtiyacı olan ve tel takmak istemeyen hastalarda dişleri düzeltmek amacıyla tercih edilir. Karışık dişlenme dönemi yani 9-10 yaş sonrasında uygun olan her hasta şeffaf plak kullanabilir. Hastanın bu konu ile ilgili durumu ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilir.