Ölen annesinin ciğeriyle hayata yeniden tutundu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ölen annesinin ciğeriyle hayata yeniden tutundu

Sağlık Haberleri

Yaşarken oğluna organ veremeyen anne Emine Çoban, öldükten sonra oğluna şifa oldu.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Siroz sebebiyle acil karaciğer nakli yapılması gereken ve organ bekleme listesine giren 45 yaşındaki İsmail Çoban, beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden annesinden alınan karaciğerle hayata tutundu. Çoban ailesi, sevinç ve üzüntüyü bir arada yaşadı.

Sakarya’da diş teknisyeni olarak çalışan İsmail Çoban 2020 yılında kanama geçirerek hastaneye kaldırılınca kronik karaciğer hastası olduğu anlaşıldı. Nakil yapılması gerekiyordu. Ailede sadece annesi Emine Çoban’ın karaciğeri uyuyordu. Büyük bir hevesle oğluna hayat olmak istedi. Fakat 63 yaşındaydı ve hem şekeri vardı hem de kalp hastasıydı. Doktorlar annesinin donör olmasını kabul etmeyince, İsmail Çoban çaresiz organ bekleme listesine ‘acil’ koduyla yazıldı.

Ölümle hayat arasındaki yolda zamanı giderek daralıyordu. İsmail’in ‘umut bekleyişi’ annesini daha büyük bir çaresizliğe sürüklemişti. Oğlunun yaşaması için her şeyini vermeye hazırdı. Bu üzüntüye dayanamadı ve beyin kanaması geçirdi. Beyin ölümü gerçekleşmişti. Yoğun bakımda organ nakli koordinatörleri, aileye Emine Çoban’ın organlarını bağışlamayı teklif etti. Ailesi, Emine Hanım’ın kendi çocuğunun karaciğer nakli beklediğini, karaciğeri ona nakledilirse kabul edeceklerini söylediler. İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezinden Prof. Dr. Mehmet Tokaç ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla Emine Çoban’ın karaciğeri oğluna nakledildi. 

ŞARTLI BAĞIŞ YAPILDI

Ülkemiz organ nakli sisteminde “şartlı bağış”ın yasal bir bağış şekli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Tokaç, “Beyin ölümü gerçekleşen kişinin ikinci derece akrabalarında hastalık varsa uygun organ o kişiye takılabiliyor. Dolayısıyla İsmail de annesinin beyin ölümü gerçekleşmesi neticesinde annesinin karaciğeriyle hayata tutunan bir hasta. Aileyi düşündüğümüzde bir tarafta hüzün, bir tarafta İsmail’in kurtulması da sevinç yaşanıyor. Bu da organ bağışının ne kadar kutsal olduğunu ortaya koydu” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...