Yeni dönemde sağlıkta yeni adımlar: Nadir hastalıklar için özel hastane kurulacak

- Güncelleme:
Yeni dönemde sağlıkta yeni adımlar: Nadir hastalıklar için özel hastane kurulacak

Sağlık Haberleri

Türkiye’nin sağlıktaki atılımları sürüyor: Şehir hastanelerinin sayısı artırılacak. Randevu problemi giderilecek. Aile hekimi başına düşen kişi sayısı 2.500’e indirilecek.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Yeni kabine üyelerinin belirlenmesiyle birlikte hükûmet hızlıca göreve başladı. En önemli alanlardan biri olan sağlıkta öncelikli konular belirlendi. Buna göre deprem bölgesinin yaralarının sarılması başta olmak üzere, farklı alanlarda 13 ayrı adım atılacak. İşte o başlıklar:

>  İlk olarak afet bölgesinde yapımına başlanan hastaneler tamamlanacak. 

> Sağlık alanında önemli hizmet kalitesi sunan şehir hastanelerinin inşaatı da bitirilecek. Hâlihazırda yapımı devam eden dört şehir hastanesinden üçü kısa sürede açılacak. Böylelikle yurt genelindeki şehir hatanesi sayısı 36’ya çıkacak.

> Merkezî Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) kriz çözülecek. Bu kapsamda, randevusuna gelmeyenlere aynı poliklinikte uygulanan 15 günlük muayane kısıtlaması gibi yaptırımlar artırılacak. MHRS’nin etkililiği güçlendirilerek poliklinik süreleri azaltılacak. Böylece acil servislerdeki yersiz başvuruların süresi düşürülecek.

> Evlilik öncesi çiftlere ve yenidoğan bebekler için Mayıs 2022’de başlatılan SMA tarama programı kararlılıkla yürütülecek. Teşhis alan bebekler için uygulanan Nusinersen tedavisinin yanı sıra etkinliği kanıtlanmış yeni tedavi yöntemleri için çalışmalar hız kazanacak. Yine, nadir hastalıkların etkin tedavilerinin yürütülmesi için bu alana özel hastane kurulacak.

> Sağlık alanının en önemli birimini oluşturan Aile Hekimliği sistemi güçlendirilerek, ikinci ve üçüncü basamaklarla entegrasyonunu sağlanacak. Aile hekimi başına düşen nüfus, 5 yılda 2 bin 500’e indirilecek. Bunun yanında Aile Diş Hekimliği yurt genelinde uygulamaya konulacak.  

> 65 yaş üstü için Sağlıklı Yaş Alma (YAŞAM) birimleri hayata geçirilecek ve aktif tutulacak. 

> Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi hayata geçirilecek. Bünyesinde araştırma-geliştirme, inovasyon, etkileşim ve eğitim merkezlerinin, her türlü laboratuvar ve üretim tesislerinin, otel, konferans salonları gibi sosyal alanların yer alacağı bir Sağlık Vadisi oluşturulacak. Burada, Yerli ve millî aşı, biyoteknolojik ürünler ile tıbbi cihaz üretilecek. İlaç ihtiyacının karşılanmasında kutu bazında sağlanan yerlileşme oranının değer bazında artışı sürdürülecek.

> 2022’de hayata geçirilen ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını gözeten Beyaz Reform hareketinde devamlılık sağlanacak. Sağlık personellerinin hakları iyileştirilecek. Bunun yanı sıra sağlıkta şiddeti engellemek de öncelikler arasında olacak. Tamamlanan şiddet eylem planı hayata geçirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...