MR çekiminde dünya birincisiyiz!

Düzenleyen:
MR çekiminde dünya birincisiyiz!

SAĞLIK Haberleri

Görüntüleme tekniklerinde şampiyonluğu kimseye bırakmıyoruz.

Ziyneti Kocabıyık

Görüntüleme tekniklerinde şampiyonluğu kimseye bırakmıyoruz. Türk Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen “3. Genel Radyografi Sempozyumu”nda bir değerlendirme yapan Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya “MR tetkiklerinde bin kişiye düşen 133 çekim sayısıyla birinci, Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkiklerinde bin kişiye düşen 161 çekim sayısıyla dünya sekizincisiyiz. Türk Radyoloji Derneği tarafından yaptığımız birçok araştırma, yüksek çekim sayısının en önemli sebebinin hasta talebi olduğunu gösterdi” dedi. Bir yandan nüfus başına düşen tetkik sayıları bu kadar yüksekken  diğer taraftan da nüfus başına düşen radyoloji uzmanı sayısının ciddi oranda düşük olduğunu anlatan Prof. Dr. Kaya “Bazı radyoloji uzmanları günde 200 kadar ve hatta daha fazla rapor yazmak zorunda kalıyorlar. Bu durum da tetkik kalitesinin düşmesine sebep oluyor” dedi. 

ÇOCUKLARDA 2 KERE DÜŞÜNÜN
Çocukların yetişkinlere göre radyasyondan daha fazla etkilendiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Oyar “BT’den alınan efektif dozlar röntgen tetkikinin çok üzerindedir. Bu sebeple BT inceleme isterken özellikle de çocuklarda iki kere düşünmek gerekir” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...