Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Maymun Çiçeği virüsü hangi ülkelerde görüldü?

Japonya'da bir kişinin maymun çiçeği virüsünden yaşamını yitirdiği bildirildi. Yeni bir virüs alarmı mı geliyor endişe ile araştırılıyor. Ülkemizde şu anda Maymun Çiçeği salgını olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar Maymun Çiçeği virüsü hakkında araştırmalar yapıyor. Maymun Çiçeği virüsü nedir? Maymun Çiçeği nasıl bulaşır?
Koronavirüs salgınından sonra dünyanın çeşitli yerlerinde endişeye neden olan viral hastalıklardan bir tanesi de son dönemde ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü oldu. Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde, maymun çiçeği virüsü "mpox" kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini açıkladı. Ölen kişinin 30'lu yaşlarda olduğu bağışıklığının zayıf olduğunun saptandığı belirtilen açıklamada, söz konusu vakanın, Japonya’da maymun çiçeği virüsü kaynaklı ilk ölüm olarak kayda geçtiği ifade edildi. Bu gelişme ile Maymun Çiçeği virüsü ve salgın hakkında endişeli arayışlar başladı. Maymun Çiçeği virüsünün ne olduğu merak ediliyor? Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Detaylar…
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek hastalığı benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi, bu nedenle hastalığa 'maymun çiçeği' adı verildi. İnsanda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. O zamandan beri, diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği bildirilmiştir. Endemik bir virüsün yol açtığı nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü şeklinde 2'ye ayrılıyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?
Maymun çiçeği hastalığı belirtileri arasında ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde. Monkeypox, temas ve büyük damlacıklar yoluyla damlacık maruziyeti ile solunum yoluyla bulaşabilir. İnsandan insana bulaş deri lezyonlarından, vücut sıvılarından temas veya solunum yoluyla olmaktadır. Bu virüsün halen pandemik virüs olarak bulaşı devam eden Covid-19 virüsü ile ilişkisi yoktur.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
Yakın zamanda İngiltere'de görülen Maymun Çiçeği virüsü ABD, Kanada, İspanya, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İsveç, Almanya, Avustralya, İsrail'in ardından İsviçre'de de görüldü. Son olarak Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde, maymun çiçeği virüsü "mpox" kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini açıkladı.