Masa başı çalışanlar dikkat! Hareketsiz yaşam kardiyovasküler hastalıkları tetikliyor

Editör:
- Güncelleme:
Masa başı çalışanlar dikkat! Hareketsiz yaşam kardiyovasküler hastalıkları tetikliyor
SAĞLIK Haberleri

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte gündelik hayat şartları giderek daha modernize hale gelmeye başladı. Arabalar, akıllı aletler derken işgücünden ve zamandan tasarruf edilmeye başlandı. Bu durum kişilerin hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştırırken bir yandan da kişileri daha az hareket eder bir konuma getirdi. Bu noktada uyarılarda bulunan uzmanlar hareketsiz yaşamın zararlarına değindi.

Giderek gelişen teknoloji, tüketicilerin alışkanlıklarını da büyük ölçüde değiştirmeye başladı. Karşılıklı olarak bir devinim içerisinde olan tüketici- teknoloji ilişkisi, gündelik hayatın geçmişe oran ile çok daha kolay bir çizgide ilerlemesini sağladı. Arabalar, akıllı cihazlar vs. derken kişilerin yerine getirmek ile yükümlü oldukları sorumluluklar çok kısa süre içerisinde daha az efor sarf edilerek sonuca bağlanmaya başlandı. Bu durum özellikle metropollerde ciddi bir zaman tasarrufunun sağlanmasına aracılık ederken bir yandan da tembelliğin baş göstermesine sebep oldu.

Ev ve iş yerlerinde akıllı cihazların aktif olması, bir yerden bir yere giderken yürümek yerine arabaların tercih edilmesi gibi faktörler, kişilerin giderek daha az hareket etmelerine yol açtı. Özellikle koronavirüs salgını döneminde alınan kapanma kararları ile birlikte iş ve eğitim faaliyetleri de evlerden yürütülürken bu durum oturarak iş yapmaya alışılmasına yol açtı. Tam da bu noktada devreye giren uzmanlar, masa başı çalışanların ve gündelik hayat akışı içerisinde hareket etmekten kaçınan diğer insanların hayatlarının aslında sandıkları kadar yolunda gitmeyebileceğine işaret etti.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NDEN UYARI GELDİ!

Hareketsiz yaşam tarzını bir alışkanlık haline getirmiş olanlar için uyarılarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü, hareketten uzak olan yaşam tarzlarında ölümcül durumlar ile karşılaşma riskinin yüksek olduğuna işaret etti. Kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve diyabet hastalıklarına yakalanma olasılığını iki kata kadar artıran hareketsiz yaşam tarzı, ayrıca kanser türleri, osteoporoz, hipertansiyon, hormonal dengesizlik, anksiyete ve depresyon gibi problemlerin de ortaya çıkmasına sebep oluyor.

DAHA HAREKETLİ BİR YAŞAM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER!

Hareketli bir yaşam için sanıldığı kadar büyük bir eforun sarf edilmesine gerek olmadığını belirten uzmanlar, olası rahatsızlıklardan korunabilmek amacı ile yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

-Güne 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş ile başlayın.
- Asansör yerine merdivenleri kullanın.
- Evde kısa süreli egzersizler yapın.
- Uzun süre oturmanız gereken bir durum söz konusu olduğunda 20 dakikada bir 5’er dakika olacak şekilde ayağa kalkarak hareket edin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...