Mart ayında sakın bu balıkları yemeyin! Uzmanlar uyardı: Samandan farksız

Balık, insan vücudu için çok önemli bir besin kaynağıdır ve sağlıklı bir beslenme planında yer alması önerilir. Fakat doğru balığı doğru zamanda yemezsek folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineralleri alamayabiliriz. Peki Mart ayında hangi balıklar tüketilmeli? İşte uzmanların hazırladığı o liste...
Uzmanlar, vatandaşları “Balık Takvime”ne bakılmadan balık yememesi konusunda uyarıyor. Doğru dönemde tüketilmeyen balıkların “Samandan” farksız olduğunu söyleyen uzmanlar haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmesini öneriyor. Folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeren balık, doğru zamanda tüketildiğinde daha sağlıklı oluyor. Peki hangi ayda hangi balık tüketilmeli? İşte Uzmanların oluşturduğu ''Balık Takvimi'' ve tüm detaylar…
HANGİ AY HANGİ BALIK YENMELİ?
- Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları istavrit, hamsi, uskumru, lüfer ve palamuttur. Ayrıca kefal, çinekop, tekir, kırlangıç Ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
- Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
- Mart: Mezgit, kefal, Gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.
- Nisan: Levrek, gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır.
- Mayıs: Mezgit, levrek, gümüş, izmarit, mercan, mersin,kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
- Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.
- Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir.
- Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.
- Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
- Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.
- Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.
- Aralık: Uskumru, lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir, bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
BALIK YEMENİN FAYDALARI
Kalp sağlığı: Balık, kalp sağlığı için çok önemli olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3'ler, kalp hastalığı riskini azaltabilir, kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kalp ritmini düzenleyebilir.
Beyin fonksiyonu: Omega-3 yağ asitleri, beyin sağlığı için de önemlidir ve hafızayı, düşünme yeteneğini ve odaklanmayı artırabilir.
Daha sağlıklı bir cilt: Balık, cilt sağlığı için önemli olan protein ve vitaminler içerir. Omega-3 yağ asitleri, cildin nemliliğini artırabilir ve iltihaplı cilt sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Kemik sağlığı: Balık, kemik sağlığı için önemli olan D vitamini ve kalsiyum açısından zengindir.
İyi bir protein kaynağı: Balık, yüksek kaliteli protein açısından zengindir ve kas gelişimini ve onarımını destekleyebilir.
Anti-inflamatuar etki: Omega-3 yağ asitleri, iltihaplı durumların azaltılmasına yardımcı olabilir ve artrit gibi kronik iltihaplı durumların semptomlarını hafifletebilir.
İyi bir enerji kaynağı: Balık, vücut için gerekli olan B vitamini açısından zengindir ve enerji seviyelerini artırabilir.