Lösemiye karşı terminatör hücre savaşı

Lösemiye karşı terminatör hücre savaşı

SAĞLIK Haberleri

Bu yöntemde, öncelikle hastanın bağışıklık hücreleri toplanıyor ve bunlar genetik mühendislik teknikleriyle kanser hücreleriyle savaşmaya yönlendiriliyor.

Genetik mühendisleri başta lösemiler olmak üzere tüm kanserlerle savaşta yeni bir tedavi tekniği geliştirdi. Kişinin kendi bağışıklık hücrelerinin güçlendirilip çoğaltıldıktan sonra kanser hücreleriyle savaşmak üzere tekrar geri verildiği yeni tedavi yönteminde tümör hücrelerinin büyük oranda temizlendiği görüldü. İstanbul'da düzenlenen 7. Hematolojide Yeni Eğilimler Sempozyumu'nun basın toplantısında kan kanserlerinin ve diğer kan hastalıklarının tedavisindeki yeni gelişmeler ele alındı. Son yıllarda pek çok araştırma merkezinin kanserleri genetik yapılarına göre alt gruplara ayırarak, hastaların kendi kan hücrelerinin kanserli hücreleri yok etmek üzere programlandığı tedaviler üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu, "Bu teknikte hastadan toplanan bağışıklık hücreleri, vücut dışında çoğaltılıp lenfoma hücresinde bulunan ve bağışıklık hücresinden saklanan CD19 nbsp;molekülünü tanıyacak hale getiriliyor. Tekrar vücuda verilen hücreler CD 19 molekülünden sinyal aldıkça vücut içinde çoğalıyor ve tümör hücresine saldırıyor. Bir başka deyişle, hastanın kendi hücrelerinden 'kanser terminatörü' hücreler elde ediliyor. Bu tekniğin özellikle çocuk çağı akut lenfoblastik lösemiler başta olmak üzere bazı alt grup lösemilerin tedavisinde etkili olduğu görülüyor. Ayrıca bu yöntem gelecek dönemlerde multiple miyelom ve diğer kanserlerin tedavisinde de kullanılabilir" dedi.

UMUT OLDU
Şu anda çocukluk çağı lösemilerinin bazı türlerinde kullanılan yöntem, gelecekte diğer kan kanserleri ve bütün kanserlerin tedavisinde kullanılmaya aday.

DOKU UYUMU ARANMAYACAK
İlik bankaları tarih olabilir
Kemik iliği nakli, kan kanserlerinde şu anda tam tedavi sağlayan eldeki tek seçenek. Ancak tam uyumlu ilik bulmak çok büyük bir problem. Genetik mühendisliği çalışmaları ile bu sorunun ortadan kalktığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Çetiner, "Anne ve baba vericilerden kemik iliği nakli deneyimi artıkça yeni geliştirilen yöntemler sayesinde tam uyumlu doku bulmak gerekliliği azalıyor. 'Yarı uyumlu' kemik iliği uygulamaları, popüler olmaya başladı. Yeni tekniklerle yakın bir gelecekte hastalar tam uyumlu doku bulmak için yıllarca beklemek zorunda kalmayacak. Genetik mühendisleri tam uyumlu olmasa bile nakledilen iliğin reddedilmesini engellemeyi başardılar. Şu anda anne babadan alınan yarı uyumlu ilikle sürdürülen tedavi yakın bir gelecekte akraba olmayanlarla gerçekleştirilebilecek" dedi.

nbsp;Lösemiye karşı terminatör hücre savaşı
KANSER UZMANLARI
Prof. Dr. Brian Durie, Susie Novis, Prof. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu yeni tedaviler hakkında bilgi verdi.
Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...