Limon kabuklarını çöpe atmayın, birçok probleme derman oluyor

Düzenleyen:
Limon kabuklarını çöpe atmayın, birçok probleme derman oluyor

SAĞLIK Haberleri

Limonu sıktıktan hemen sonra genelde kabuklarını çöpe atıyoruz. Oysa limon kabuklarının duyulmamış pek çok yararı var. Peki, bunlar neler? Limon kabuklarını nasıl kullanmalı? Konuyla ilgili uzmanından önemli bilgiler…

Limonun suyunu sıkıp kabuklarını atıyoruz ama yanlış yapıyoruz. Çünkü içerisinde bol miktarda C vitamini bulunan limonun en az kendisi kadar kabukları da faydalı. Limon kabuklarının bağırsak sağlığını korumaktan karaciğerdeki yağlanmayı azaltmaya kadar pek çok yararı bulunuyor. Yapılan çalışmalar limon kabuğunun antioksidan bakımından zengin olduğunu, bu yönüyle de yaşlanmayı geciktirdiğini ortaya koyuyor.

Dilerseniz çayınıza katabileceğiniz dilerseniz de tatlılarınıza ekleyebileceğiniz limon kabuğunun bizim bilmediğimiz başka pek çok yararı var. Bu yararları Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz sıraladı.

Limon kabuklarını çöpe atmayın, birçok probleme derman oluyor
İçerisinde bol miktarda C vitamini bulunan limonun en az kendisi kadar kabukları da faydalı.​

DİŞ ETİ HASTALIKLARINI ENGELLİYOR

Limon kabuğu, C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen bir tür kanamalı diş eti hastalığı olarak bilinen skorbüt hastalığının oluşumunu engelliyor. Limonda ve kabuğunda bulunan C vitamini sayesinde bu hastalık oluşmuyor.

KARACİĞERDE YAĞLANMAYI AZALTIYOR

Limon kabuğu içerdiği pektin, esansiyel yağlar ve PMF sayesinde total kolesterol seviyesini, trigliserid düzeylerini, karaciğer yağlarını azaltıyor.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI KORUYOR

Limon kabuğunda mevcut olan diyet lifi, bağırsak fonksiyonlarını ve bağırsak sağlığını koruyor. Ayrıca limon kabuğunun içerdiği pektin, kabızlığın önlenmesine de fayda sağlıyor.

HÜCRE HASARINI ÖNLÜYOR

İçerisindeki yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde hücrelerde hasar oluşturan serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor. Ayrıca limon kabuğu antioksidan özellik gösteren yüksek C vitamini kapasitesi sayesinde DNA hasarını önlüyor.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Limon kabuğu, içerisindeki maddeler sayesinde kanserli hücrelerle savaşmaya yardım ediyor. Avustralya’da yapılan bir çalışma ağız, boğaz ve mide kanserini riskini 40-50 oranında azalttığını ortaya koyuyor.  

DAMAR SAĞLIĞINI KORUYOR

Limon, kabuğunda bulunan flavonoidler sayesinde damar yapısını korur ve pıhtılaşma riskini azaltır. Yüksek C vitamini sayesinde koroner arter hastalığını azaltır.

LİMON KABUKLARI NASIL TÜKETİLMELİ?

Limonun hem suyu hem de kabukları vitamin deposu… Ancak birçoğumuz limonu sıktıktan sonra kabuklarını çöpe atıyoruz. Oysaki limonun büyük faydası da kabuğunda saklı. Limon kabuklarını beslenmemize eklemenin birkaç yolu mevcut. Dilerseniz dilimlediğiniz limon kabuklarını çayınıza ekleyebilirsiniz. Limon kabuklarını rendeleyerek yiyeceklerle birlikte de kullanabilirsiniz. Yaptığınız kek ve tatlılara ekleyerek farklı bir aroma elde edebilirsiniz.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...