Liderlere seslerini koruma tavsiyeleri: Sakin sakin 15 dakika konuşun

- Güncelleme:
Liderlere seslerini koruma tavsiyeleri: Sakin sakin 15 dakika konuşun

Sağlık Haberleri

Mutlaka ses istirahati yapılmalı. Gazlı içecek tüketilmemeli. Baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı. Gece, boş mideyle yatılmalı. Cümlelerin arasına nefes boşluğu bırakılmalı. Diyafram solunumu doğru yapılmalı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Mitingden mitinge koşan adayların bu dönemde en çok sesleri etkileniyor. Ses telleri yorularak kısılabiliyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe İriz, siyasilerin ödem çözücü ilaçlara ihtiyaç duyabileceğini ancak bunun geçici çözüm olduğunu, en önemli tedavinin ‘ses istirahati’ olduğunu söyledi.

İriz “Bağırarak konuşurken, ses telleri birbirine çarptığı için şişiyor, şişince de ses kısıklığı meydana geliyor. Mutlaka ses istirahati yapılmalı. Nasıl ki kolu, bacağı incinen bir insan üzerine yüklenmeye devam ederse ve iyileşmezse, ses de aynı şekilde iyileşemez. Ses kısıklığının giderilmesi için en az birkaç hafta için konuşmamak gerekiyor. Eğer bu yapılamıyorsa, mutlaka mikrofon kullanılmalı” dedi. İriz, ses sağlığı için de şu tavsiyelerde bulundu: Gazlı içecek tüketmeyin. Baharatlı yiyeceklerden kaçının. Soğuk, sıcak dengesine dikkat edin. Gece düzenli uyuyun. Boş mideyle yatın. Çünkü gece ses tellerine kadar reflü olabiliyor ve bu da ses tellerinin kısılmasına yol açıyor. Cümlelerin arasına kesinlikle nefes boşluğu bırakın. Cümleleri peş peşe sıralamak yerine sakin bir şekilde konuşun. Normalde 15 dakikadan fazla konuşmayın. Diyafram solunumunu doğru yapın. 

BAL-TURP İLE GELEN ŞİFA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014 seçimleri sırasında yaşadığı ses kısıklığı sorununa şifayı bal-turp karışımında bulmuştu. Ses ve opera sanatçılarının kullandığı, bal ve turp karışımının 24 saat bekletilmesinden sonra elde edilen sıvıyı içen Erdoğan, sağlığına kavuşmuştu. Yine kendisine süt ve kereviz karışımı ile bal, karabiber, zencefil ve limondan yapılan içecek en çok tavsiye edilen metotlar arasında yer almıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...