Uzmanı uyardı: “Kuduz şüphesi gördüğünüz hayvana müdahale etmeyin”

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzmanı uyardı: “Kuduz şüphesi gördüğünüz hayvana müdahale etmeyin”

SAĞLIK Haberleri

Kuduz hastalığı, son dönemde ortaya çıkan vakalarla birlikte yeniden gündeme geldi. Konuyla ilgili uzmanlar da uyarı yaparak, insanların kuduz şüphesi gördüğü bir hayvana asla müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı ve en yakın veteriner hekime, belediyeye, ilgili birimlere haber verilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde başıboş köpek tarafından ısırılan çocuklara kuduz teşhisinin konulmasının ardından uzmanlar vatandaşları ihmal etmedi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, kuduzun yarasa ve yaban hayvanlarından bulaşıp yayıldığını, kedi, köpek gibi evcil hayvanların da bu hastalığa yakalanma riskinin olup insanlara bulaşmasına aracılık ettiğini ifade etti.

“ŞÜPHE ETTİKLERİNDE İLGİLİ KURUMA BAŞVURULMALI”

Prof. Dr. Ceylan, bu hastalığın hayvanlar üzerinde özel bir taramasının olmadığını ancak hastalığa yakalandıktan bir süre sonra hayvanda belirtilerinin ortaya çıktığını söyledi.

Kuduz olan bir hayvana veteriner hekimlerce uygun bir şekilde müdahale edildiğini dile getiren Ceylan, "İnsanların kuduz şüphesi gördüğü bir hayvana asla müdahale etmemesi gerekir. Şüpheli bir hayvan görüldüğünde en yakın veteriner hekime, belediyeye, ilgili birimlere haber verilmesi çok önemli. Saldıran, ısıran hayvan karantina sürecinde bekletilmeli" uyarısında bulundu.

“SOKAKTAKİ HAYVANLARIN AŞI TAKİBİ YAPILMALI”

Kuduza karşı koruma tedbirleriyle önlem alınabileceğini vurgulayan Ceylan, "Evde kedi köpek besleyenlerin hayvanlarının aşılarını mutlaka düzenli yaptırması, sokaktaki hayvanların aşı takibinin da belediyeler tarafından aksatılmadan yürütülmesi gerekir" diye konuştu.

Ceylan, sokakta şüpheli bulunan hayvanlardan uzak durulması gerektiğine işaret etti.

Kuduzun en çok bilinen belirtilerinin sudan korkma, ışıktan korkma semptomları olduğunu kaydeden Ceylan, hayvanlarda ise sicim tarzında bir salyanın en önemli belirtilerden olduğunu dile getirdi.

Ceylan, hayvanda hastalığın en belirgin özelliklerinin sinirsel semptomlar, karanlık yerlere gitme ve saldırganlık gösterme olduğunu, bu gibi durumlarda hayvanların en yakın sağlık merkezine götürülmesi gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...