Kronik ağrılar anne-baba mirası

Kronik ağrılar anne-baba mirası

SAĞLIK Haberleri

Genetik yatkınlığı olan kişiler, çarpma, vurma, ezilme gibi ciddi bir durum olmadan sadece stres ve enfeksiyon sebebiyle dayanılmaz ağrılar yaşayabilir.

Sebebi bilinmeyen ağrıların kaynağının genetik olduğu ifade edildi. Dünyada her yüz kişiden 15-20'sinin nedeni bilinmeyen ağrı sendromları hastası olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Yücel, "Herkesin ağrıyı algılaması farklıdır. Bazı kişiler sık ağrı çekerken bazıları da ağrı nedir bilmezler. Ağrı konusundaki çalışmalara göre kişiler arasındaki genetik değişiklikler ağrının algılanmasında önemli rol oynuyor" dedi.

Farklı kültürlerden gelen kişilerin ağrıyı çok farklı algıladığını söyleyen Prof. Dr. Ayşen Yücel, "Kişinin geçmişteki tecrübelerine dayanan bir duyu olarak tarif edilen ağrıya verilen tepki de kişiden kişiye değişiyor. Kronik baş ağrısı ve karın ağrısı gibi birçok hastalık bu grupta yer alıyor. Bu kişilerin sadece psikolojik olarak ağrı çektiğini söylemek çok doğru değil. Bu da, son yıllarda bu hastalıklar ile genetik arasında bir bağlantı olup olmadığına ilişkin çalışmaları hızlandırıyor" dedi.

AĞRI İLE İLGİLİ 200 GEN BULUNDU

Çarpma, vurma, kesilme gibi çok ciddi bir durum olmadan da ağrının ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yücel, vücutta ağrı ile ilgili sistemi harekete geçirecek herhangi bir uyaran, stres, enfeksiyon gibi durumların bile hassas kişilerde ağrılı sendromlar oluşturabileceğini belirtti. Prof. Dr. Yücel, "Kişilerin genetik yatkınlığı varsa, vücut ağrı oluşturuyor" diye konuştu.
Son yıllarda kronik ağrılı hastalıkların genetik bir temelinin olup olmadığı sorusuna cevap nbsp;arandığını anlatan Prof. Dr. Yücel, nbsp;"Özellikle hangi genlerin ağrı hassasiyetini oluşturduğuna dair birçok laboratuvar çalışması gerçekleştirildi. Ağrı algılamasının bozuk olduğu bu kişilerde beş farklı grup genin rol oynadığı, ancak bu genlerin nbsp;bozulduğu gözlendi. Bu çalışmalar sonucunda ağrıya hasasiyet oluşturan yaklaşık 200 gen bulundu ve Ağrı Genleri Veri Bankası oluşturuldu" dedi.
Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...