Korkutan hava raporu: Kirli hava 400 bin kişiyi öldürdü
AB'nin son raporu, 2021'de hava kirliliğinin Avrupa'da yaklaşık 400 bin ölüme yol açtığını ortaya koyarak, kirli hava koşullarının neden olduğu sağlık sorunlarının ölümcül boyutlara ulaşmasına dikkat çekiyor.
Son raporlara göre, hava kirliliği Avrupa'da ciddi sağlık sorunlarına neden olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından yayınlanan yeni bir rapor, 2021'de Avrupa genelinde yaklaşık 400 bin ölümün hava kirliliği ile ilişkilendirildiğini ortaya koyuyor. Raporda, hava kirleticilerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği seviyelere düşürülmesi durumunda bazı ölümlerin önlenebileceği vurgulanıyor.
EN ÇOK KALP HASTALARI ETKİLENİYOR
Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), özellikle ince partikül maddelerden kaynaklanan kirliliğin 2021 yılında 253 bin ölüme neden olduğunu belirtiyor. Kalp rahatsızlığı olan bireyleri özellikle etkileyen bu tür kirlilik, ölümlerin önemli bir faktörü olarak öne çıkıyor. Azot dioksit kaynaklı kirliliğin ise diyabetli bireyler için en zararlı olanı olduğu ve 55 bin ölümle sonuçlandığı raporda ifade ediliyor. Ayrıca, kısa süreli ozon maruziyetinin de 22 bin ölüme neden olduğu bildiriliyor.
2021'DE 389 BİN ÖLÜM
AÇA'nın raporuna göre, 2021'de hava kirleticilerine bağlı olarak Avrupa genelinde 389 bin ölüm meydana geldi. Hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği seviyelere düşürülmesinin önemine vurgu yapılırken, bu durumun AB üye ülkelerinde önemli ölçüde ölüm oranlarını azaltabileceği belirtiliyor.
TÜRKİYE DE TEHLİKE'DE
NTV'Rapora göre, ince partikül maddelerden kaynaklanan kirlilik nedeniyle en fazla ölüm Polonya, İtalya ve Almanya'da görülürken, kuzey Avrupa ülkeleri arasında İzlanda, İskandinavya ve Estonya en az etkilenenler arasında yer aldı. Azot dioksit ve kısa süreli ozon maruziyetinden kaynaklanan ölümler ise Türkiye, İtalya ve Almanya'da en yüksek seviyeye ulaştı.