Ses telleri hastalıkların habercisi olabilir: Konuşurken kanseri tespit edebilecekler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ses telleri hastalıkların habercisi olabilir: Konuşurken kanseri tespit edebilecekler

SAĞLIK Haberleri

Bilim insanları, kanser gibi ölümcül hastalıkların tespiti için geniş kapsamlı çalışmalar yürütüyor. ABD’de yapılan bir çalışmaya göre, gelecek yıllarda sesinizden ciddi bir kronik rahatsızlığınızın olup olmadığı anlaşılabilir.

Bir mobil uygulama, yakında sesinizin kullanarak size kronik sağlık sorunları teşhisi koyabilir. Bilim insanları, hastalıkların tespitinde önemli ipuçlarını bulmaya çalışıyor. Bunun için de konuşma ve nefes alma düzenlerindeki titreşimleri analiz eden bir yapay zeka algoritmasını geliştirmenin peşindeler.

Şu anda ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), yapay zeka algoritmasını oluşturacak ses verilerini toplamak için devasa bir araştırma projesine fon sağlıyor. Uzmanlar, konuşma sesinin Parkinson veya felç gibi sağlık sorunlarından etkilendiğini, solunumun ise akciğer hastalıklarından etkilendiğini zaten biliyor. Ancak bilim insanlarının umudu, söz konusu bilgisayar programının kanser ve depresyon da dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarını teşhis edebilmesi. 

SES VERİLERİNİ TOPLAYIP İNCELEYECEKLER

Bilim insanlarından oluşan bir koalisyon, beş farklı rahatsızlıktan birine sahip kişilerin ses verilerini toplayarak araştırmaya başlayacak. Bu hastalıklar ise nörolojik bozukluklar, ses bozuklukları, duygudurum bozuklukları, solunum bozuklukları, otizm - konuşma gecikmeleri gibi pediatrik bozukluklar. ‘Bridge to AI’ projesi, NIH'nin yapay zeka teknolojisinin tıp alanında kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan 130 milyon dolarlık programının bir parçası.

ABD’deki Güney Florida Üniversitesinin Health Voice Center direktörü Dr. Yael Bensoussan, 12 araştırma enstitüsünden araştırmacıların katıldığı projeye liderlik ediyor. Bensoussan, sesten hastalıkları tespit edebilen yapay zeka algoritmasının başarılı olması halinde, sağlık hizmetlerine erişmekte zorluk çeken insanlar için büyük bir çalışmaya imza atacaklarını söyledi. Sesten kanser tespiti başarılı olursa telesağlık hizmetlerinde de kullanılabilecek.

Bu arada ekip, klinik veriler ve genetik bilgiler gibi diğer biyobelirteçlerin yanı sıra dört yılın sonuna kadar yaklaşık 30 bin ses örneği toplamayı umuyor.

(Daily Mail) 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...