Kışın bu 5 sebzeyi sofranızdan eksik etmeyin

Düzenleyen:
Kışın bu 5 sebzeyi sofranızdan eksik etmeyin

SAĞLIK Haberleri

Kış mevsiminde tezgahlarda sıkça rastladığımız bazı sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruyor. Diyetisyen Nagehan Afşar, bu sebzelerin bizlere başka birçok fayda sağladığının altını çizdi ve kışın tüketilmesi gereken sağlık deposu yiyecekleri sıraladı.

Soğuk havalar nedeniyle hastalıklar artıyor. Vücudumuzun daha fazla vitamin ve minerale ihtiyaç duyduğu dönemlerde kış sebzeleri imdadımıza yetişiyor.

BEYAZ LAHANA, SİNDİRİME YARDIMCI OLUYOR

Turpgiller ailesinden olan sonbahar ve de kış sebzesi olarak yetiştirilen bir lahana çeşididir. Bu sebze tam bir protein ve vitamin deposudur. B, C ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır ve mineralden oldukça zengindir. Bu sağlık deposu sebze kalori açısından da oldukça düşüktür. Sindirime yardımcı olmakta, romatizma kaynaklı reaksiyonların azaltılmasında etkili bir sebzedir.

KARNABAHAR, KİLO KONTROLÜ SAĞLIYOR

Karnabahar sebzesi de besin içeriğinin gücü sayesinde beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Yüksek miktarda fosfat ve potasyum içermektedir. Ayrıca kadınlarda göğüs kanserinden koruyucu olduğu gösterilen ‘indol-3 karbonal’ içeriği bulunmaktadır. Düşük yağ ve düşük kalori içeriği ile de kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerin sofrasında önemli bir yere sahiptir.

Kışın bu 5 sebzeyi sofranızdan eksik etmeyinYüksek oranda A vitamini içeren karnabahar, sindirimi düzenliyor ve vücuttan zararlı bakterileri atıyor.

TURP, KANSERE DUR DİYOR


Turp; C vitamini, folik asit ve potasyumca zengin olduğu gibi aynı zamanda magnezyum ve B vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Özellikle siyah turp köklerinin yüksek oranda antioksidan içerdiği bilinmektedir. Ayrıca turp sebzesine acı tadı veren ‘glukozinolat’ bileşikleridir. Bu bileşiğin ise metabolik hastalıklardan ve kanserden koruyucu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

PANCAR, KALBİ KORUYOR

Pancar lif, mineral ve vitaminlerden yana oldukça zengin bir sebzedir. Özellikle içerisindeki ‘betalain’ maddesi ile metabolik hastalıklardan koruyu etki göstermektedir. Pancar aynı zamanda yüksek nitrat içeriğine sahiptir, bu özelliği ile kan basıncını düşürdüğü ve kalbi koruduğu bildirilmiştir.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...