Kimse bilmiyor: Patates soğan birbirini etkiliyor! Sakın böyle saklamayın

Düzenleyen:
Kimse bilmiyor: Patates soğan birbirini etkiliyor! Sakın böyle saklamayın

SAĞLIK Haberleri

En sık yapılan hatalardan biri patates ile soğanı aynı ortamda yan yana saklamak. Mutfağımızın demirbaş sebzeleri arasında yer alan patates ile soğanın tazeliğini korumak için dikkat etmemiz gerekenler mevcut. Peki, ama bunlar neler? Peki, patates soğan nasıl saklanır? Patates ve soğanın çabuk bozulmaması, filizlenmemesi için ne yapmalı? File patates ve soğan alanlar neye dikkat etmeli? İşte bilmeniz gerekenler…

Patates ve soğan, çoğu yemeğin olmazsa olmazı. Her ikisi de toprağın altında yetişir, bu da sebzelerin benzer saklama koşullarına (soğuk, karanlık ve havalandırılmış ortamlar gibi) ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Soğan ve patates serin bir yerde muhafaza edildiğinde çok daha uzun ömürlü olur. Ancak, soğan ve patatesin aynı saklama koşullarını tercih etmesi, onları yan yana saklamamız gerektiği anlamına gelmez. Çünkü bu iki sebzeyi bir arada saklamak her ikisinin de raf ömrünü kısaltacaktır.

KURU VE SERİN YERDE MUHAFAZA ETMELİ

Soğan ve patatesleri ayrı tutmanın nedeni nem ile ilgilidir. Hem soğan hem de patates içindeki nemi serbest bırakır ve bu da daha hızlı bozulmaya neden olabilir. Patates ve soğanı iyi hava akışı olan, kuru ve serin bir alanda ayrı olarak saklamak en iyisi…

SOĞAN VE PATATES NEDEN FİLİZLENİR?

Patates ve soğan yan yana saklandığında patatesler zamanla filizlenir, kıvırcık kökler çıkarır, kuru soğanlardan ise yeşil sürgünler çıkar. Bu durum genellikle soğan ve patates yan yana çok uzun süre bırakıldığında olur.

PATATES BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?

Patatesleri buzdolabında da saklamak doğru değil. Oda sıcaklığının altında, ancak buzdolabı sıcaklığının üzerinde saklamak en iyisi… Bazı evlerde bulunan kilerler yaz aylarında evin geri kalanından daha serindir, bu yüzden patateslere burada depolamak için bir yer bulabilirsiniz.

Baby patates olarak adlandırılan minik patatesleri buzdolabında saklamak uygun olabilir. Ancak yaydıkları nemin bir kısmını emmeleri için onları kahverengi bir kağıt torbaya koymak uygundur.

BUZDOLABINA KOYMAK TADINI DEĞİŞTİREBİLİR

Patatesler en iyi serin ve karanlık ortamlarda saklanır. Evinizde serin bir kiler varsa, bu işe yarayacaktır. Patatesleri asla buzdolabınızda saklamayın; çünkü düşük sıcaklık, patatesteki nişastayı şekere dönüştürecek ve bu da sadece patateslerin tadını değil, aynı zamanda piştikten sonraki tadını da etkileyecektir.

Patatesleri karanlık yerlerde saklamak en iyisidir çünkü ışığa maruz kalmak patates kabuklarının yeşile dönüşmesine neden olabilir.

FİLE PATATES ALANLAR DİKKAT!

Eğer patatesi file halinde alıyorsanız eve geldiğinizde çürük veya filizlenme olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Çürük bir patates torbadaki diğer patatesleri de etkileyebilir. 

Sıcak havalarda patatesler daha hızlı filizlenmeye başlayacaktır. Patateslerinizi saklamak için daha serin bir yeriniz yoksa en azından hava sirkülasyonu için kapağı olmayan açık bir kaba koyun. Yanları açık veya delikli bir sepet patatesler için harika bir saklama kutusu olabilir.

SOĞAN VE SARIMSAKLARIN UZUN SÜRE DAYANMASI İÇİN…

Soğan ve sarımsak da en iyi serin ve karanlık ortamlarda saklanır, ancak aynı zamanda saklama yerinin kuru bir ortam olması da önemlidir. Öte yandan soğan veya sarımsağınız filizleniyorsa filizlenen kısmı kesip atarak kullanabilirsiniz.

Acı ve keskin soğanlar tatlı soğanlardan daha uzun süre saklanabilir. Keskin olan soğanlarda bulunan ve gözlerinizin sulanmasına neden olan kükürt bileşikleri, soğanların iyi saklama koşullarında daha uzun süre dayanmasını sağlama avantajına sahiptir. Uygun şekilde saklandığında keskin kokulu soğanlar aylarca bozulmadan durabilir. Ancak acı olmayan soğan alırken aldığınızda 2 hafta içinde kullanmaya çalışın ki siz daha pişirmeden veya yemeden filizlenmesin ya da bozulmaya başlamasınlar.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...