Kim daha çok sigara içiyor? Erkekler mi, kadınlar mı?

Dünyadaki yaklaşık dört yetişkinden biri tütün içiyor. Ve birçok ülkede sigara içenlerin çoğu erkek. Ama kadın ve erkek arasında büyük farklar var. Dünyadaki erkeklerin üçte birinden fazlası sigara içerken kadınlarda bu oran onda bir...
OSMAN SAĞIRLI'NIN HABERİ
Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankasından alınan mevcut en son rakamlara göre 15 yaş ve üstü kadın ve erkekleri içeren dünyanın en kalabalık 50 ülkesindeki sigara içme oranları oldukça yüksek.
Verilere göre dünya çapında kadınlar arasında sigara içme oranı Afrika ve Asya’nın çoğunda çok düşük. Endonezya’da erkeklerin %70’i sigara içiyor ama kadınların sadece %5’i; Çin’de erkeklerde %48, kadınlarda %2; Mısır’da erkeklerin yarısı sigara içerken kadınların neredeyse hiçbiri (%0,4) sigara içmiyor.
BU ÜLKELERDE KADINLAR ÖNDE
Aslında, araştırmaya dahil edilen hemen hemen tüm ülkelerde kadınlardan daha fazla erkek sigara tiryakisi var. Ancak, birkaç aykırı değer var.
Örneğin, küçük Mikronezya adası Nauru’da, kadınların erkeklerden biraz daha yüksek bir yüzdesi sigara içiyor. İzlanda’da da benzer bir eğilim var; erkeklerin %11’ine kıyasla kadınların %12’si sigara içiyor. Danimarka ve İsveç’teki sigara içme oranları neredeyse hiç cinsiyet farkı göstermiyor.
Bu birkaç anormalliğe rağmen, genel fikir birliği, erkeklerin kadınlardan daha fazla sigara içme eğiliminde olduğu yönünde. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar, erkeklerin akciğer kanserinden ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Ülkelere göre sigara içen erkek ve kadın oranları
HER YIL 8 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Sigara içmek aslında, dünyadaki ölümlerin yaklaşık %15’inin ya doğrudan ya da dolaylı olarak sigarayla bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.
Son yirmi yılda, sigara içmenin tehlikeleri hakkındaki bilgiler daha yaygın hale geldi ve mevzuatta yapılan değişiklikler, sigara şirketlerini ambalajlarının üzerine sağlık uyarıları koymaya zorladı.
Sigara ve sağlık riskleri hakkındaki söylem daha hızlı yayılmaya başladıkça, dünya çapında sigara içenlerin sayısı azalmaya başladı.
Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımı nedeniyle öldüğünü tahmin ediyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu. Yaklaşık 1,2 milyon kişinin ise sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldıkları için öldüğü belirtiliyor.
Bu videolar da ilginizi çekebilir...