Katı Kişi Sendromu nedir? Katı Kişi Sendromu neden olur, belirtileri nelerdir?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Katı Kişi Sendromu nedir? Katı Kişi Sendromu neden olur, belirtileri nelerdir?

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Nadir görülen bir nörolojik hastalık olan "Katı Kişi Sendromu" gündeme geldi. Dünyaca ünlü şarkıcı Celine Dion’un, katı kişi sendromu ile mücadele ettiği ortaya çıktı. Katı kişi sendromunun ne olduğu hakkında araştırmalar yapılmaya başlandı. Peki Katı kişi sendromu nedir? Katı kişi sendromu belirtileri nelerdir? İşte katı kişi sendromu içim merak edilen ayrıntılar…

Kanadalı şarkıcı Celine Dion, günlük hayatını etkileyen, katı insan sendromu adı verilen nadir bir nörolojik rahatsızlığa yakalandığını açıkladı. "My Heart Will Go On" şarkısıyla hafızalara kazınan ünlü şarkıcı Celine Dion Katı Kişi Sendromuyla savaşıyor ve artık kaslarını kontrol edemiyor. Bu haber ile birlikte arama motorlarından Katı kişi sendromu ile ilgili detaylı aramalar yapılıyor. Katı kişi sendromu nedir? sorusu gündeme geldi. Nörolojik bir rahatsızlık olan katı kişi sendromu vücudun kendi sinir hücrelerine saldırmasına neden oluyor. Peki Katı Kişi Sendromu nedir? Katı Kişi Sendromu neden olur, belirtileri nelerdir? Detaylar

KATI KİŞİ SENDROMU NEDİR?

Katı kişi sendromu İngilizce: stiff-person syndrome (SPS) ilerleyici katılık ve sertlik ile karakterize etyolojisi belirsiz nadir bir nörolojik hastalıktır.  Sertlik öncelikle gövde kaslarını etkiler ve spazmların da birlikteliği ile postural deformitelerle sonuçlanır.

Katı kişi sendromu, çok nadir görülen nörolojik bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir hareket bozukluğudur. Gövde kaslarında, bacaklarda ve vücudun farklı kas gruplarında sertleşme ve kasılma gibi belirtilerle kendini belli eder. Katı kişi sendromu, yüksek ses veya hafif dokunuş gibi şeyler tarafından tetiklenebilen sert kaslara ve ağrılı kas spazmlarına neden oluyor. Nedeni bilinmemekle birlikte, katı kişi sendromunun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırdığı "otoimmün hastalıklardan" olduğu düşünülüyor.

KATI KİŞİ SENDROMU BELİRTİLERİ

Katı kişi sendromu hastalığı olan kişilerde, yürüme ve hareket zorluklarının oluşturduğu engellilik haline ve sokaktaki gürültü, korna sesi gibi tetikleyicilerin spazma ve düşmeye yol açabileceği endişesiyle evden dışarı çıkma korkusuna rastlanıyor.

Kronik ağrı, bozulmuş hareketlilik ve lomber hiperlordoz genel belirtilerdir.

Spazmlar şiddetli ve öngörülemeyen bir şekilde ortaya çıkabilir ve bazen kemikleri dahi kırabilecek seviyeye ulaşırlar.

Hastalar bazen ses ve dokunmaya çok duyarlı hale gelirler ve bu durumlar spazmları tetikleyebilmektedir. Hastalığın kesin mekanizması belirgin değildir. 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...