Kansere ışınla saldırı

Radyoterapi, şu anda prostat, baş-boyun ve akciğer kanserleri ile kanserin karaciğer ve kemiğe sıçradığı durumlarda da cerrahi kadar başarıyla uygulanıyor.
Kanser tedavisinde cerrahi ve ilaç tedavisinin yanında önemli bir yeri olan radyoterapi alanındaki gelişmelerin, kanserde yaşam süresini önemli oranda artırdığı bildirildi. Tıp teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak, radyasyon tedavisinde dördüncü boyuta geçildiğini söyleyen Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, "Teknolojik hesaplamaları çok iyi yapan aletler sayesinde, sağlıklı dokulara zarar vermeden, sadece kanser hücrelerini hedefleyerek çok yüksek dozda radyasyon verebiliyoruz. Böylece tümörü tamamen yok edebiliyoruz" dedi.
CERRAHİYE EŞ BAŞARI
11. Ulusal Radyasyon Onkoloji Kongresi'nde halk arasında "ışın tedavisi" olarak bilinen radyoterapi tedavileri ile cerrahiye yakın başarılı sonuçlar elde edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Sağlam, "Cerrahi, kanserde tümörü tamamen ortadan kaldırabilen tek tedavi yöntemidir. Şu anda elimizde olan aletler ve tecrübe ile ışın tedavileriyle de tümörü yok edebiliyoruz. Bu yüzden bu tedavi yöntemi 'Radyocerrahi' olarak isimlendiriliyor.
AMELİYAT EDİLEMEYEN HASTALARA ALTERNATİF
Prof. Dr. Sağlam, önceleri sadece beyin tümörlerinde kullanılan radyocerrahinin, ileri teknoloji ile üretilmiş radyoterapi cihazları sayesinde akciğer kanserleri, baş-boyun kanserleri ve prostat kanserlerinin tedavisinde de güvenle kullanılmaya başlandığını söyledi. Radyocerrahinin ameliyat edilemeyen kanser hastalarının tedavisinde iyi bir alternatif olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sağlam, "Özellikle akciğer kanserleri cerrahinin zor olduğu bir hastalık. Akciğer kanserini biz evre 1 de yakalarsak hastalığı %80'nin üzerinde kontrol etme imkânımız oluyor. Şu anda belirli evrelerde ki prostat kanserlerinde de önemli tedavi alternatiflerinden bir tanesi cerrahi değil, radyoterapidir. Bu şekilde hem hasta ameliyatın risklerinden korunmuş oluyor hem tümörü kontrol edebilme imkânı doğuyor" diye konuştu.
YAN ETKİSİ DAHA AZ
Çocuklara 'proton tedavisi'
Özellikle çocuk kanserlerinin tedavisinde, çocuğun büyümesini ve gelişmesini olumsuz etkilediği için radyoterapiden çekindiklerini söyleyen Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Özkök, Amerika'da uygulanmaya başlanan Proton Radyoterapisi ile artık çocuklara da etkin ve yan etkisiz ışın tedavisi yapılabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Özkök, "Çocuklar büyüdükleri için, ışın verdiğimiz bölgedeki dokular öldüğü için o organ büyümüyor ve çocuklar çeşitli sakatlıklarla hayata devam ediyorlar. Proton radyoterapisi sadece tümörü hedefliyor ve çevre dokulara zarar vermiyor" dedi.
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ