Kanser kadını göğsünden vuruyor

Kanser kadını göğsünden vuruyor

SAĞLIK Haberleri

Göğüs kanseri daha çok genç kadınların problemi. Erken teşhisin hayat kurtardığı hastalığın tedavisindeki yeni gelişmeler umut veriyor.

Prof. Dr. Cihan Uras: "40 yaşının üstündeki her kadının mutlaka bir mamografi çektirmesi gerekir. Ailesinde kanser vakası olan kadınların daha erken davranması lazım."


Ülkemizde de sıklığı giderek artan ve kadınlarda en çok görülen kanserlerin başında gelen göğüs kanseri, erken teşhis edildiğinde başarıyla tedavi edilebiliyor. "Belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki her kadının mamografi yaptırması şart" diyen Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, "Birçok kanser ileri yaşlarda ortaya çıkmasına rağmen, göğüs kanseri daha çok genç kadınların problemi. Geç kalındığında öldürücü olabilen bu kanser türünde, erken yakaladığımız zaman son derece başarılı sonuçlar alıyoruz" diye konuştu.
GELİŞMELER UMUT VERİYOR
Ekim ayının ""Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olması dolayısıyla dünyanın en önemli kanser uzmanları bu yıl Breastanbul Uluslararası İstanbul Meme Kanseri Konferansı'nda buluştu. Konferansta göğüs kanseri ile ilgili olarak kanseri önleme başta olmak üzere, tanı ve tedavide son yıllarda elde edilen tüm umut verici gelişmeler tartışıldı. "2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası" ile eş zamanlı olarak Türkiye Basketbol Federasyonu, Acıbadem Üniversitesi, SENATURK ve Europa Donna Meme Hastalıkları Koalisyonu Derneği işbirliği ile gerçekleşen organizasyona göğüs kanserine dikkat çekmek amacıyla ünlü basketbolcular da destek verdiler. Kendisi de göğüs kanseri hastası olan ve kanseri yenen Amerikan Kadın Basketbol Ligi'nin efsane oyuncularından Edna Campbell da ülkemize gelerek konferansa katıldı ve hastalık hikâyesini anlattı.
Konferansın başkanlığını yapan Prof. Dr. Cihan Uras, göğüs kanserinde her hastanın kendi şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, kişiye özel tedavilerle tedavi başarısının arttığını hatırlattı. Hastalığın tanısında ve tedavisinde önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Prof. Dr. Uras, "Eskiden göğsün tamamı ışınlanırken, şimdi uygun hastalarda kısmi ışınlama yapıyoruz. Ayrıcı yine uygun hastalarda tek doz radyoterapi uygulaması yapılarak hastanın gereksiz yere fazla miktarda ışın alması engellenebiliyor. Bu yeni yöntemde operasyonda memedeki tümör çıkarıldıktan sonra cihazdaki özel aplikatör tümörlü bölgeye yerleştiriliyor. Gerekli ölçümlerin ardından yüksek doz ışın sadece bu bölgeye verildiği için sağlam dokular tamamen korunmuş oluyor" dedi.
GÖĞSÜ?KORUYORUZ
Amerika'daki Fred Hutchinson Kanser Merkezi Başkanı ve Direktörü Dr. Benjamin Olney Anderson da göğüs kanserinde artık kadının göğsünün korunduğunu belirterek, "Artık kadınların çoğunda bütün göğsü almak zorunda kalmıyoruz. Sadece kanserli bölge alınıyor. Bunu yaptığımız zaman da göğüste radyasyon tedavisi ile devam ediyoruz" dedi



PLASTİK CERRAHİ YÖNTEMLERİ
Göğüs kanseri ameliyatlarında artık "onkoplasti" adı altında plastik cerrahi tekniklerinden de yararlanılarak, kanser hastasının en büyük korkularından biri olan göğsünü kaybetme korkusu tarihe karışıyor. nbsp;


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...