Kanola yağı nedir? Kanola yağı faydaları nelerdir?

Düzenleyen:
Kanola yağı nedir? Kanola yağı faydaları nelerdir?

SAĞLIK Haberleri

Son dönemde ayçiçek yağında yaşanan tedarik sorunu ve fiyatların hızlı yükselişi ile alternatif seçeneklere ilgi arttı. Edirne'de çiftçiler kanola yağı için ekim alanlarını 9 kat artırdı. Kısa süre sonra ayçiçek yağının yerini alacak olan kanola yağı da vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki kanola yağı sağlıklı mı, kanola yağı yemeklerde kullanılır mı, kanola yağı zararlı mı, kanola yağının tadı nasıl? Merak edilenleri sizler için araştırdık...

Türkiye'nin ayçiçek yağı ihtiyacının önemli bir kısmı Trakya bölgesinden karşılanıyordu. Ancak son dönemde tedarik zincirindeki aksamalar, küresel kriz ve Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği ambargolar nedeniyle fiyatlar uçuşa geçmişti.

Çiftçiler yaşanan gelişmelerin ardından hem ekonomik hem de ayçiçek bitkisine göre daha verimli olan kanolaya yöneldi. Edirne'de kanola üretimi için ekim alanları 9 kat artırılırken kış aylarında ekilen bitkinin hasadı önümüzdeki aylarda başlayacak. Hasatla beraber elde edilen kanola yağı ise raflarda yerini almaya başlayacak. Peki kanola yağı nedir, kanola yağının faydaları, kanola yağı sağlıklı mı, kanola yağı nerelerde kullanılır, kanola yağı zararlı mı, kanola yağının tadı nasıl?

KANOLA YAĞI SAĞLIKLI MI?

Bu noktada ayçiçek yağına göre daha ekonomik olan kanola yağı sağlıklı mı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kolza bitkisinin ıslahı ile elde edilen kanola yağı pek çok ülkede kullanılan popüler yağlardan biridir.

Kanola yağı nedir? Kanola yağı faydaları nelerdir?Kanola yağı genetik yollarla ıslah edien kolza bitkisinin tohumlarından elde ediliyor.

Doymuş yağ oranı düşük olan kanola yağı, omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere doymamış yağ oranı yapısı ile sağlıklı yağlar arasında yer alıyor. Kanola yağının faydaları ise şöyle; diyabete iyi gelir, hücreleri korur, enerji verir, cilt, kas ve saç sağlığını destekler.

KANOLA YAĞI ZARARLI MI?

Peki Kanada başta olmak üzere dünya mutfaklarında yerini alan kanola yağı zararlı mı? Ülkemize ilk kez 1960'lı yıllarda giriş yapan kanola yağı, içeriğinde erüsik asit bulunması nedeniyle yasaklanmıştı. Daha sonra tohum ıslah çalışmaları ile genetiği değiştirilerek ıslah edilen ve daha sağlıklı hale getirilen kanola, ekim izni alarak pek çok ülkede yeniden mutfaklara girdi. Ülkemizde de bitkisel yağ açığını kapatmak amacıyla kanola tarımının yaygınlaşması için çalışmalar sürüyor. Son dönemde kanola yağı için Edirne'de ekim alanları 9 kat artırıldı.

Kanola yağı nedir? Kanola yağı faydaları nelerdir?

KANOLA YAĞI NERELERDE KULLANILIR?

Kokusuz olan Kanola yağı baskın bir tada sahip olmadığı için restoran endüstrisinde sıklıkla tercih edilir. Isıya en dayanıklı yağlardan biri olan kanola kızartmalar başta olmak üzere pek çok yemekte pişirme amacıyla kullanılıyor. Ayrıca gıda sanayiinde de nötr özelliğinden dolayı kızartma ve  konserve yağ olarak kullanılmaktadır.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...