Kalp hastalarının dil altı hapı kullanması orucu bozar mı?

Dil altı hapı kullanmak orucu bozmaz çünkü bu tür ilaçlar ağız yoluyla alınan ilaçlar değildir ve vücutta emilimleri farklıdır. Ancak, kalp hastalarının oruç tutup tutamayacakları konusunda kesin bir değerlendirme yapılabilmesi için, hastanın durumu ve ilaç kullanımı ile ilgili detaylı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, kalp hastalarının oruç tutup tutamayacakları konusunda doktorlarına danışmaları önemlidir.
Oruçluyken dil altı hapı kullanan kalp hastaları ve bunların oruçlarına şaibeli gözüyle bakılsa da asıl durum bu şekilde ilerlemez. Kalp hastalıklarında kullanılan bu tip dil altı haplarının, doğrudan ağız dokusu tarafından emildiği, dolayısıyla mideye ulaşmadan kana karışarak kalp krizini önlemleri bakımından önemli olduklarını iletir.
Fakat yine de başka bir açıdan bakıldığında; bu tip hastalıkların önemli görülmeleri ve doktorlar tarafından konulan kurallar dahilinde tedavilerine devam edilmesine ehemmiyet gösterilmesi de ayrıca gerekir. Dolayısıyla kalp hastalığından mustarip olan kişilerin oruç tutulmamalarında herhangi bir sakınca görülmez.
Ancak kalp hastalığı nedeniyle oruç tutamayacak olan kimselerin iyileşmeleri durumunda tutamadıkları oruçları kaza etmeleri gerekir. Kaza edilmesinin mümkün olmadığı, yaşlılık veya zayıflık durumlarında ise kefaret / fidye seçenekleri bulunur. Kazalar, oruç tutulmayan gün sayısı kadar tutulurken kefaret şartları değişkenlik gösterebilir.
SUSUZ HAP YUTMAK ORUCU BOZAR MI?
Oruçluyken susuz hap yutmak orucu bozan durumlar arasında yer alır. Çünkü herhangi bir ilacın, besinin, gıdanın ya da takviye vitamininin mideye gitmesi, su şartı aranmaksızın orucun bozulması için yeterlidir. Yalnızca dil altı hapı olarak da bilinen ve yukarıda da bahsedilen kalp veya benzeri hastalıklar için kullanılan ilaçların orucu bozmadıkları bilinir. Kısaca özetlemek gerekirse; buradaki asıl kıstas oruçluyken dil hapı kullanmak veya su ayrımı yapmak değil, ilacın mideye gidip, gitmemesidir.
AĞIZ YOLUYLA İLAÇ KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?
Oruçluyken ağız yoluyla ilaç kullanmak ilk etapta yasaklı görülen ve orucu bozan durumlar arasında yer alır. Ancak ağız yoluyla kullanılan bazı ilaçlar mideye inmemeleri, mideye inmeden kana karışmaları nedeniyle orucu bozmaz. Ağız yoluyla içilen fakat orucu bozmayan ilaçları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dil altı hapı
- Oksijen
- Nefes açıcı spreyler
- Nefes açıcı buharlar
- Diş etine vurulan lokal anestezi enfeksiyonları
Yukarıda sıralanan bu ilaçların dışında kalan ve mideye ulaşan diğer tablet, şurup ve hapların kullanımları ise ne yazık ki orucu bozan haller arasında yer alır. Dolayısıyla bu ilaçları kullanması gereken insanların oruç tutmamaları, bunun yerine kaza etmeleri ya da kefaret ödemeleri tavsiye edilir.
DAMAR İÇİ İLAÇ ORUCU BOZAR MI?
Oruçluyken damar içi ilaç almak farklı normlar dahilinde değişkenlik gösterebilir. Örneğin; bazı hastalıkların teşhisi için radyoaktif damar içi ilaçlar kullanılır ve bu ilaçlar besleyicilik içermemeleri bakımından orucu bozmaz. Çünkü bu yöntem dahilinde verilen ilaçlar, takviye etkisi göstermez ve gıdalanmayı sağlamaz. Ancak serum ve benzeri takviyelerde damar içinden alınan ilaçlar orucu bozar. Bunun yanı sıra yine damar içi enjeksiyonlardan bazıları, örneğin diş eti lokal anestezileri de yine orucu bozmayan damar içi ilaçların kategorisine girer.
HAP VE PASTİL KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?
Oruçluyken hap ve pastil kullanmak bu ilaçların mideye inmeleri durumunda direkt olarak orucu bozar. Ancak mideye inmediği halde pastiller orucu bozan ilaçların kategorisinde yer alırlar. Çünkü pastiller tat yolu ile beslenen ve kişiyi nefis yönünden terbiye edemeyecek grupta yer alan ilaçlardandır. Bunun yanı sıra yukarıda bahsedilen dil altı haplarının dışında kalan ve su yardımı ile yutulan haplar orucu bozar. Kısaca özetlemek gerekirse; oruçluyken dil altı hapı kullanmak dışında kalan ve mideye inen tüm ilaç grupları orucu bozar da diyebiliriz.