Kalp boşluğundaki tümöre 5 santimetreden müdahale

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kalp boşluğundaki tümöre 5 santimetreden müdahale

Sağlık Haberleri

Köpek kisti hastalığı sebebiyle kalp boşluğunda görülmemiş şekilde 10 santimetre büyüklüğünde dev bir tümör gelişen genç kadın, kapalı yöntemle ameliyat edildi. Şişli Etfal Hamidiye Hastanesinde yapılan operasyon tıp literatürüne kaydedildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Şişli Etfal Hamidiye Hastanesinde yapılan ve tıp dünyasında nadir olarak gerçekleştirilen bir operasyonla genç bir kadının kalp boşluğundaki 10 santimetre büyüklüğündeki tümör, 5 santimetrelik bir kesiden kapalı metotla çıkarıldı. Üç saat süren operasyonun ardından, üç saat sonra ayağa kalkan hasta, üç günün ardından da sağlıklı olarak taburcu edildi.

NADİR BİR VAKA

İstanbul’da yaşayan 36 yaşındaki Nuran Duman’ın hayvan sevgisi hayatına mal oluyordu. Hayvanları çok seven Duman, beş yıl önce göğsünde baskı, sıkışma ve çarpıntı hissetmeye başladı. İki sene önce de evine bir kedi alan Duman’ın şikâyetleri arttı. Bu süreçte şikâyetlerinin sebebi bir türlü anlaşılamayan Duman, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Onur Derdiyok’a ulaştı.

Yapılan tetkiklerde hayvanlardan bulaşan ve halk arasında ‘köpek kisti’ diye bilinen “kist hidatik” hastası olduğu ortaya çıktı. Daha çok köpeklerin bağırsaklarında yaşayan ve hayvan dışkısından insana bulaşabilen parazitin oluşturduğu kist, kalp boşluğunda 10 santimetrelik bir tümöre sebep olmuştu. Normal şartlarda akciğer ya da karaciğerde yerleşen parazit, çok nadir gelişen bir vaka ile Nuran Duman’ın kalp boşluğunda yerleşmiş; normalde 2 ya da 3 santimetrelik bir tümör oluştururken 10 santimetre gibi sıra dışı bir büyüklüğe ulaşmıştı.

Büyüyen tümörün akciğerine ve kalbine baskı yapması sonucu nefes alması zorlaşan, kalp ritmi bozulan ve göğüs ağrısı çeken Duman, günlük hayatını sürdürmekte büyük sıkıntı yaşadığını belirterek şunları söyledi: Rutin hareketler dışında sol kolumu kullanmakta zorlanıyordum, bardağı bile kaldıramıyordum. Sol kolum bazen tamamen kilitleniyordu. Nefes almakta zorlanıyordum ve çok fazla çarpıntım oluyordu. Kendimi ölecek gibi hissediyordum.

Evde kedi köpek bakımının çok arttığı günümüzde hayvanseverleri “kist hidatik” hastalığına karşı uyaran Opr. Dr. Derdiyok, evcil hayvanların parazit aşılarının düzenli olarak yaptırılması gerektiğini söyledi.

HEM YERİ HEM BÜYÜKLÜĞÜ NADİR

Nuran Duman’ın sağlığına kavuşabilmesi için tek çözüm cerrahiydi. Ancak bulunduğu yer ve tümörün büyüklüğü sebebiyle operasyon son derece riskliydi. Ancak Opr. Dr. Derdiyok ve Opr. Dr. Mehmet Oğuzhan Özyurtkan, Opr. Dr. Uğur Temel, Opr. Dr. Bülent Arslan’dan oluşan Şişli Etfal Göğüs Cerrahisi ekibi, tıp dünyasındaki nadir ameliyatlardan birini gerçekleştirerek göğüs altından 5 santimetrelik bir kesi ile 10 santimetrelik tümörü kapalı metotla çıkardı. Ameliyattan üç saat sonra ayağa kalkan Duman, bütün şikâyetleri sona ermiş bir şekilde üç gün sonra hastaneden taburcu edildi.

Operasyonun vats tekniği ile yapıldığını anlatan Opr. Dr. Derdiyok “Normalde bu tür ameliyatlar açık olarak yapılır. Ancak biz kalp boşluğundaki tümörü kapalı yöntemle 5 santimetrelik bir kesiden, kaburgalarını kesmeden ve esnetmeden çıkardık. Tümörün yerleştiği alan dolayısıyla bu da nadir yapılan bir işlem. Hastamızla ameliyattan üç saat sonra fotoğraf çektirdik” dedi.

Kalp boşluğundaki tümöre 5 santimetreden müdahale

AMELİYATTAN 3 SAAT SONRA AYAKTA

Hayvan sevgisi yüzünden sağlığından olan Nuran Duman, üç saat süren operasyondan üç saat sonra ayağa kalkıp Opr. Dr. Onur Derdiyok’la objektife gülümsedi.

BÜYÜK TÜMÖRE KAPALI AMELİYAT

Nadir bir şekilde kalp boşluğunda büyüyerek 10 santimetreye ulaşan tümörün, laparoskopik metotla çıkarılması ses getirdi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...