Kalbi yoran 4 kusurlu hareket

Düzenleyen:
Kalbi yoran  4 kusurlu hareket

SAĞLIK Haberleri

Aşırı sıcaklarda tekrarlanan bazı alışkanlıklar, yüksek tansiyona bağlı felçlerden kalp krizine kadar ciddi sonuçlara sebep olabiliyor. İşte yapılmaması gerekenler...

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sıcak hava, kalbin de düşmanı. Sıcak sebebiyle fizyolojik olarak olumsuz etkilenen kalp ve damar sistemi, bizim yaptığımız hatalarla daha büyük bir risk altına giriyor. Sıcakların doğrudan kalp problemleri başlatabileceği gibi mevcut hastalıkları daha da şiddetlendirebileceğini söyleyen Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Umut Karabulut, özellikle kalp hastalarının sıcak havalarda kendilerini her zamankinden daha fazla korumaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Yaz aylarında kalp krizi ve yüksek tansiyona bağlı felç olaylarının arttığına dikkat çeken Dr. Karabulut, sıcaklarda kalbi tehlikeye atan hataları şöyle anlattı:

 

İlaçlara “yaz tarifesi”

Yaz aylarında kalbi yoran hatalı alışkanlıklardan biri de ilaçların sıcaklara uygun olarak  düzenlenmesi için doktora başvurmamak. Bu ilaçların bir kısmında idrar sökücü maddeler bulunuyor. Zaten sıcaklara bağlı olarak aşırı bir sıvı kaybı yaşanırken, ilaçlarla bu daha da artıyor. Bu durumu engellemek için ilaçların dozunun azaltılması gerekebiliyor. İlaçların doktor tavsiyesi dışında kesilmesi de yapılan bir başka önemli hatayı oluşturuyor. Bu durumda da aşırı tansiyon yükselmesine bağlı olarak kalp krizi ve beyin kanaması riski artıyor. Ayrıca sıvı kaybı kanın pıhtılaşma eğilimini arttırıyor. Koroner kalp hastalarında bazı ilaçların dozlarında bir değişikliğe ihtiyaç olmuyor. Ancak özellikle protez kalp kapağı, aritmi veya geçirilmiş inme sebebiyle kullanılan özel kan sulandırıcı ilaçların doktor kontrolünde ve gerekli tahlillerle düzenlenmeleri gerekiyor.

Klima ve soğuk duşta kriz riski

Yazın en sık yaptığımız iş, bunalınca soğuk duş almak. Oysa soğuk duş damarlarda büzülmeye sebep olduğu için tansiyonun yükselmesini tetikleyebiliyor. Yine damarlarda büzülme uzun sürerse bu durum kalp krizine kadar ilerleyebiliyor. Bu sebeple yaz aylarında ılık suyla duş almak çok önemli. Uzmanlar, klima yüzünden gelişecek enfeksiyonlar sırasında kalp yetmezliği ve ritim bozuklukları riskinin de arttığına dikkat çekiyorlar.

Sporu akşamüzeri yapın

Düzenli spor yapmak kalp ve damar sağlığı için çok önemli. Ancak dikkat! Yaz aylarında spor vücutta belirgin bir sıvı kaybına sebep oluyor. Bunun sonucunda da özellikle açık havada yapılan uzun süreli ve tempolu egzersizler sıvı kaybını artırarak tansiyon düşüklüğüne bağlı bayılmalara yol açabiliyor. Bu sebeple kalp hastalarının spor yaparken sabah erken veya akşamüzeri saatlerini tercih etmeleri gerekiyor.

Az su içmek kalbe YÜK 

Aşırı terleme sonucunda ciddi miktarda sıvı kaybediyoruz. Bu yüzden vücutta dolaşan kan miktarı azalıyor. Kalp eskisi kadar kan pompalayabilmek için daha fazla efor sarf edip yorulunca, tansiyon düşüyor, baygınlık hissi gelişiyor. Günde en az 2,5-3 litre su içilmesi tavsiye ediliyor. Fakat kalp yetersizliği hastalarında sıvı kısıtlaması yapıldığı için mutlaka hekime danışmak gerekiyor. Çay ve kafein içeren kahvenin kalpte çarpıntıya sebep olduğu için yaz mevsiminde fazla tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Soda ve maden suyu gibi mineralden zengin sıvıların çoktüketilmesi de tuz yükünü artırıyor. Buna bağlı 
olarak vücutta su tutuluyor; tansiyon yükseliyor, hatta kalp yetersizliği gibi ciddi tablolar gelişebiliyor.

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...