Kafası büyüyünce doktora gittiler… Bebeğin beyninden doğmamış ikiz kardeşi çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kafası büyüyünce doktora gittiler… Bebeğin beyninden doğmamış ikiz kardeşi çıktı

SAĞLIK Haberleri

Çin’de eşi benzeri nadir görülen bir olay yaşandı. Bir yaşındaki kız bebek kafatasının büyümesi ve motor becerilerinde yaşadığı sorunlar nedeniyle hastaneye götürüldü. Bebeğin kafatasının içinden doğmamış ikiz kardeşi çıkarıldı.

Daha önce sadece birkaç kez kaydedilen tıbbi anomalide,  1 yaşındaki kız çocuğunun beyninden doğmamış ikizi çıkartıldı. Bebeğin beyin ameliyatı Şanghay'daki Fudan Üniversitesi'ndeki doktorlar tarafından gerçekleştirildi.

AYLARCA KARDEŞİNİN İÇİNDE BÜYÜMÜŞ

Doktorlar, fetüsün üst uzuvlarının, kemiklerinin ve hatta tırnaklarının geliştiğini, yani muhtemelen anne karnındaki kardeşinin içindeyken aylarca büyümeye devam ettiğini söyledi.

Yaklaşık beş santim uzunluğundaki fetüsü doktorlar, anne babanın kızlarını kafası büyüdüğü ve motor becerilerinde sorunlar yaşadığı için hastaneye götürdüklerinde fark etti.
Nadir görülen vaka, Aralık ayında Amerikan Nöroloji Akademisi'nin Neurology dergisinde açıklandı. İsmi gizli tutulan kız çocuğu, motor becerileriyle ilgili sorunlar göstermesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Tomografi taramaları, doğmamış kardeşinin beynine baskı yaptığını ortaya çıkardı.

Kafası büyüyünce doktora gittiler… Bebeğin beyninden doğmamış ikiz kardeşi çıktı

DÜNYADAKİ 18 VAKADAN BİRİ

Doktorlar, kardeşiyle kan desteği paylaştığı için doğumdan bir yıl sonra hayatta kalmaya devam ettiğini söyledi. Hayatta kalan ikizin uzun vadede zarar görüp görmeyeceği ise henüz belli değil.

Bu vaka, bugüne kadar tıbbi literatürde bildirilen 18 vakadan biri…

Kafası büyüyünce doktora gittiler… Bebeğin beyninden doğmamış ikiz kardeşi çıktı

FETÜS İÇİNDE FETÜS NEDİR?

Fetus-in-fetu (fetüs içinde fetüs) adı verilen bu durum, ikizlerin anne karnında birbiriyle kaynaşması ve birinin diğerinin içinde fiziksel olarak gelişmesi gibi nadir görülen tıbbi bir anomali. 

Şimdiye kadar dünyada sadece 200 vaka rapor edildi, bunların sadece 18'i kafatasının içinde meydana geldi.

Fetus-in-fetu, bir yumurta bölündüğünde oluşan tek yumurta ikizlerinin tam olarak ayrılmamasından kaynaklanır. Bazı uzmanlar bu durumun geç hücre bölünmesinin bir sonucu olarak gerçekleştiğini öne sürer.

Yaşayamayan fetüs, kardeşinin içinde haftalarca ve aylarca gelişmeye devam edebilir, hatta organlar, kemikler ve uzuvlar oluşturabilir.

DAHA ÖNCE GÖRÜLEN VAKALAR

Tayland'da 2017 yılında doktorlar, doğmamış bir kız çocuğunun kafatasının içinde üç kardeş buldu. Her birinin sinir, sindirim ve solunum sistemi de dahil olmak üzere 'çok sayıda iyi gelişmiş organa' sahip olduğu belirtildi.

Yine Çin'de 2015 yılında yaşanan bir başka vakada doktorlar, erkek ikizinin skrotal kesesi içinde doğmamış bir fetüs buldu. 20 günlük bebek, doğumdan sonra skrotumunun şişmeye başlaması üzerine hastaneye götürüldü. Taramalar sonucun skrotum içinde kemikler tespit edildi. Fetüs ameliyatla alındı ve ikizi ameliyattan beş gün sonra tamamen iyileşmiş olarak taburcu edildi.

Kaynak: Daily Mail

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...