İnsüllin direncinin ilacı: Öğün sayısını azalt, aralığı uzat

İnsülin direnci dünyada ve Türkiye’de önemli ve yaygın bir sağlık problemi hâline gelirken, diyetisyen Ruken Kuzu, sık aralıklarla yemek yemenin insülin hormonunu fazla uyaracağını, fazla salgılanan insülinin de kan şekerinde belli dalgalanmalara yol açacağını söyledi.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kuzu “Sık sık bir şeyler yemek insülin hormonunu gereğinden fazla uyaracağı için insülin direnci problemi yaşayanlar öğün sayısını azaltmalı ve aralıklı orucu benimsemeli” dedi. Ruken Kuzu “Sabah aç uyanma ve gece sık sık acıkma hissi, kronik yorgunluk ve yemek sonrası uyuma isteği, karın ve bel bölgesinde yağlanma, ağız kuruluğu ve idrara sık çıkma, şeker tüketimi ve sonrasında ishal durumu, tatlı aşerme gibi semptomlar insülin direnci habercisi olabilir” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı kişilerin hekim kontrolünde uygulanan “Aralıklı oruç” modelini benimsemesi gerektiğini söyleyen Kuzu, “Karbonhidrad, rafine nişastalı gıdalar, şekerle tatlandırılmış yiyecekler ve yapay tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır. Glisemik indeksi yüksek olan bal, pekmez, çikolata, beyaz un, makarna, pirinç, patates, kavun, karpuz, incir, üzüm gibi besinlerin aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Kırmızı et ve kızarmış yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı ve bununla beraber sebze tüketimi artırılmalıdır. Ceviz, badem, avokado, nar, çilek, böğürtlen, yaban mersini, vişne, brokoli, ıspanak, zeytinyağı gibi besinlerden yararlanılmalıdır. İnsülin direncini düşürücü etkisi olan deniz balıkları, tarçın, elma sirkesi, yeşil çay gibi besinlerden faydalanılmalı ve elma sirkesi olarak mutlaka ev yapımı ve organik olanlarından tercih edilmelidir. İştah metabolizmasını düzenlemek için D vitamini, C vitamini, krom, Omega 3, magnezyum gibi takviyelerden yararlanılmalı” şeklinde konuştu.