Kanser doktorundan Türkiye’nin ilk sağlık robotu Optimus

- Güncelleme:
Kanser doktorundan Türkiye’nin ilk sağlık robotu Optimus

Sağlık Haberleri

ABD’deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde görev yapan Türk bilim adamı Prof. Dr. Derya Unutmaz ve ekibinin Türkiye’de geliştirdiği “Optimus” adı verilen robot, hastanelerde hemşireye yardım edecek.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kanser araştırmaları alanındaki çalışmalarıyla bilim dünyasının yakından tanıdığı Prof. Dr. Derya Unutmaz, bu defa yapay zekâ teknolojisi alanında bir başarıya imza attı. Prof. Dr. Unutmaz’ın Türk girişimcilerle birlikte kurduğu start-up, tamamen yerli ve millî teknolojiyi kullanarak, Türkiye’nin ilk sağlık robotunu geliştirdi. Yerli sağlık robotunu ilk defa Türkiye gazetesi görüntüledi.

ABD’nin Connecticut eyaletinde 1.600 kişinin çalıştığı Jakson Laboratuvarı Enstitüsünde baş araştırmacı olarak görev yapan immünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Optimus adı verilen ilk yerli sağlık robotunun bu yılın sonunda seri üretimine başlanabileceğini söyledi.

Kanser doktorundan Türkiye’nin ilk sağlık robotu Optimus

Sağlıkta yapay zekâyı kullanarak geliştirdikleri robotun şu anda bir prototip olduğunu belirten Prof. Dr. Unutmaz “Hastanede görev alabilecek sosyal bir robot. Optimus şu andaki hâliyle görüyor ve duyuyor, karşısındaki objeyi tanıyor, komut alıp yerine getiriyor, bir yere gönderdiğinizde özel bir programla geliştirdiğimiz haritalama sayesinde odayı bulup içeri giriyor ve tekrar başlangıç noktasına dönebiliyor. Mesela hemşirenin ‘ilaç odasına git, ilacı al gel’ komutunu yerine getirebiliyor. Karşısına bir engel çıktığında onun sağından ya da solundan geçebiliyor. Geliştirmeye devam ediyoruz. Gittikçe zekâsı artacak. Şu andaki hâliyle de hastanelerde hemşirelere yardımcı olabilecek düzeye geldi” dedi. Prototipin ilk denemelerinin Acıbadem Hastanesinde yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Unutmaz, “Sağlık personeli ve hastalar ile uyumunu görmek istedik. İlk denemeler son derece olumlu sonuçlar verdi” dedi.

YAPAY ZEKÂ TÜRK GENÇLERİNİN ÜRÜNÜ

Çalışmalarına bir yıl önce başlanan robotun beyin kısmını oluşturan bilgisayarlarda kullanılan yazılımların İTÜ robot takımı ve diğer üniversitelerde okuyan ya da mezun olmuş genç Türk bilim insanları tarafından yazıldığını anlatan Prof. Dr. Unutmaz, “Kodmed aynı zamanda bir AR-GE merkezi. Optimus’un gövde kısmını oluşturan hardware dediğimiz bölümlerini ve içindeki parçalarını da tamamen biz tasarladık ve 3D yazıcılarla ürettik. Tamamen kendi imkânlarımızla buraya kadar getirdik. Üretimini de Türkiye’de yapacağız” dedi.  

Kanser doktorundan Türkiye’nin ilk sağlık robotu Optimus

İĞNE DE YAPABİLECEK

Optimus’u geliştirmeye devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Unutmaz, “Şu anda hemşirenin komutlarını uyguluyor. Yazılımını geliştirdiğimiz  kol sayesinde objeleri tutabilecek, hastaya uzatabilecek tansiyon ölçebilecek, belki ileride iğne bile yapabilecek. Dünyada çok popüler bir uygulama olan ChatGPT’ye entegre etmeye çalışıyoruz. Bu sayede direkt insan gibi iletişim kurabiliyorsunuz. Hastalığınızı bile teşhis edebiliyor. Bizim de bu yönde yapay zekâ ile ilgili çalışmalarımız var. Optimus, aynı zamanda evlerde yaşlı hastalara, kronik hastalıkları olanlara yardımcı olabilecek nitelikte bir robot” diye konuştu.

İHA PROJESİNDEN İLHAM ALDIK

Optimus projesi Prof. Dr. Derya Unutmaz’ın lise arkadaşları Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Recep Düzgit ve reklamcı Ogeday Karahan ile birlikte üç yıl önce kurdukları bir start-up şirketi olan Kodmed tarafından hayata geçirildi. Prof. Dr. Unutmaz’ın Amerika’da planladığı ancak daha sonra “böyle bir proje yapacaksak yerli ve millî olmalı” düşüncesiyle Türkiye’de gerçekleştirmeye karar verdiği girişime Nobel İlaç’ın sahibi Hasan Ulusoy ve Acıbadem Hastanelerinin sahibi Mehmet Ali Aydınlar da maddi- manevi destek sağlamış. Prof. Dr. Unutmaz robot projesini Türkiye’ye yönlendirmesinin sebebini ise şöyle açıklıyor:

Bana  ilham veren nokta ülkemizde geliştirilen insansız hava uçakları oldu. Selçuk Bayraktar’ın geliştirdiği teknoloji, Türkiye’de de bunların yapılabildiğini gösterdi bize. O potansiyeli görünce heyecanlandım. Robot teknolojisi çok hızlı ilerliyor. Biz de bunu yapalım dedik ve yaptık.

Kanser doktorundan Türkiye’nin ilk sağlık robotu Optimusmus

ELON MUSK BİZDEN KOPYA ÇEKTİ

Prof. Dr. Derya Unutmaz’ın, bilim kurgu filmlerine olan tutkusu, Türkiye’nin ilk sağlık robotuna Transformers filminden etkilenerek Optimus adını koymasına sebep olmuş. Prof. Dr. Unutmaz bu konuda hoş bir tesadüfün de yaşandığını ifade ederek “Elon Musk da bir robot üzerinde çalışıyor. İlginç olarak biz Optimus adını koyduktan sonra o da robotunun adını Optimus koydu. Bizden kopya çekti. Tabii bu, prototipin adı. Piyasaya çıktığı zaman başka model 
adları olacaktır” dedi.

10 YIL İÇİNDE ETRAFIMIZ ROBOTLARLA DOLACAK

Yapay zekâ teknolojisindeki baş döndürücü ilerlemenin robotların önünü açtığını ifade eden Prof. Dr. 
Unutmaz, “Bütün dünya bu konu üzerinde çalışıyor. Belli ki beş on yıl içinde, etrafımız robotlarla dolmaya başlayacak. Çalışmalar şu anda internetin ilk çıktığı 94-95 yıllarındaki gibi. Tam potansiyele ulaşılamamış durumda. Bu konuyu ciddiye alan ilk başlayan ülkeler kazançlı çıkacak. Biz de zaten o amaçla buna başladık” diye konuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...