Huy değişikliği beyin tümörü habercisi

Huy değişikliği beyin tümörü habercisi

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlar, pek çok defa depresyon sanılan belirtilerin ve kişilerdeki ani tavır değişikliklerinin beyin tümörünün göstergesi olduğunu söylüyor.

Beyindeki hücrelerin anormal veya kontrolsüz büyümesi sonucu ortaya çıkan beyin tümörlerinin fizyolojik etkilerinin yanı sıra psikolojik etkilerinin de olabileceği bildirildi. Beyin tümörlerinin her zaman kansere kadar giden kötü huylu bir süreç izlemediğini belirten beyin-sinir ve omurilik cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, "Beyinde oluşan tümörler genellikle baş ağrısı, bulantı, kusma, kol veya bacakta kısmi felç ya da sara nöbeti gibi belirtilerle kendini belli eder. Ancak beynin ön bölgesi, kişiliği temsil eder. Buradaki tümörler, kişilik bozukluğu ile de kendilerini gösterebilir. Bu nedenle çok iyi tanıdığınızı sandığınız birinin zaman içinde kişiliği büyük ölçüde değiştiyse; örneğin içe kapanıkken neşeli biri olduysa, hiç kötü söz söylemezken birdenbire ağıza alınmaz küfürleri savurmaya başladıysa bu durumun altında beyin tümörü yatabilir" dedi. Beynin ön bölgesinde meydana gelen tümörlerin kişi de depresyon ve mutsuzluk hali oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Topsakal, "Kişilik bozukluğu bazen depresyon şeklinde, bazen de çok sakin bir kişinin huysuzlaşmasıyla ya da kişinin her gün yaptığı bir şeyi unutmasıyla da açığa çıkabilir. Bazı kişilerde tümör belli bir büyüklüğe ulaşana kadar hiç belirti de vermeyebilir. Hatta baş ağrısı da yapmayabilir. Oluşturacağı kişilik bozukluğu da, kişiden kişiye değişim gösterebilir. Bu sebeple psikiyatri kliniklerine yatırılan ya da yıllarca antidepresan kullanan çok fazla hasta vardır" diye konuştu.
CEP TELEFONLARINA DİKKAT
Kadınlarda meningioma denen iyi huylu tümör cinsinin daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Topsakal, "Hatta bu tümörlerin kafa travması ile de ilişkisi vardır. Düşmüş, trafik kazası geçirmiş, kafasına darbe alanlarda daha sık görüldüğü saptanmıştır. Beyin tümörlerinin bir sebebi de radyasyon. Bu konuda Amerika'da yaptığım bir araştırma özel ödül kazandı. Cep telefonlarından lütfen uzak durun ve direkt olarak kulağınıza tutmayın. Çünkü cep telefonundan alınan radyasyonun özellikle kafa tabanında tümörlere yol açtığı ispatlandı" dedi.


İLAÇLA GEÇMEYEN BAŞ AĞRISINA DİKKAT

-Beynin gelişimi sırasında oluşan 'Araknoid kist' adı verilen tümörlerin herkeste olabileceğini ve tesadüfen saptanabildiğini belirten Doç. Dr. Cahide Topsakal, "Bu kistler genellikle tehlikesiz yerlerde bulunur ama bazen de önemli yerlere baskı yapabilir. Nerede olursa olsun ilaçla geçmeyen baş ağrısı, kusma, şuur kaybı, nöbet ya da felç veya kist içine kanama yapmadıkça ellenmezler. Saptananlar senede bir MR kontrolü ile büyüyüp büyümediğine bakılmalıdır" dedi.


ZİYNETİ KOCABIYIK-TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...